Vozačice

Vozačice

Vozači

Vozači

50% 50%
67 Glasova
78 Glasova

Vozačice ili vozači?


Da ih se pita, muškarci ne bi pustili ženu za volan svog limenog ljubimca. S druge strane, žene se žele prevesti od točke A do točke B i ne razumiju čemu panika. Što ti misliš? Dodijeli glas i pomozi razriješiti vječnu dilemu!

 

INTERES ZA UČENJE

U autoškoli žene, buduće vozačice, puno više pažnje posvećuju učenju novih pravila i vještina pa se kasnije lakše snalaze u prometu.
VEĆI
MANJI
Muškarci često u autoškolu dolaze s predznanjem o vožnji i nemaju toliko interesa za usvajanje novih pravila, što kasnije može biti problem.

STIL VOŽNJE

Žene su u prosjeku nervoznije u određenim situacijama, primjerice na autocestama i u lošim vremenskim uvjetima. Kod žena su najzastupljenije vještine bazirane na sigurnosti.
SIGURNOST
VJEŠTINA
Muškarci imaju više samopouzdanja prilikom vožnje na duge relacije. Imaju dobro razvijene percepcijsko - motorne vještine, ali ih često precjenjuju.

RIZIK

Najveća mana ženske vožnje je plašljivost, pogotovo u početku vožnje. Kada to prevladaju, žene su izuzetno disciplinirane i pouzdane vozačice.
MANJI
VEĆI
Muškarci su skloniji riskiraju i traženju uzbuđenja što je u izravnoj vezi s njihovom razinom testosterona pa stvaraju veću opasnost od prometnih nesreća.

LOŠE PONAŠANJE U PROMETU

Vozačice su sklonije psovati i nositi neprikladnu obuću češće nego muškarci te su sklonije pogreškama. U jednakom postotku kao i muškarci, sklone su korištenju mobitela i radija.
DA
DA
Za razliku od žena muškarci su spremni nasilnije odgovarati na uvrede drugih vozača, skloniji su prekršajima, a koriste mobilne uređaje i radio isto koliko i žene.

PROMETNE NESREĆE

U Americi i Engleskoj žene izazivaju daleko manje prometnih nesreća nego muškarci, šanse da sudjeluju u jednoj su 25% manje nego kod muškaraca, a uzrok je najčešće loša procjena.
MANJE
VIŠE
Statistički podaci pokazuju kako muškarci imaju, u odnosu na žene, tri puta veću mogućnost da im se dogodi prometna nesreća jer su neoprezniji i spremni više riskirati.

ALKOHOL U VOŽNJI

Vozačice često manje uživaju u alkoholu i zbog osjećaja odgovornosti rjeđe sjedaju za volan pod utjecajem alkohola ili droge.
RJEĐE
ČEŠĆE
Društveno je prihvatljivije i uobičajenije da muškarci voze nakon popijenog pića nego žene, pa se to češće i događa.

SUVOZAČ SUPROTNOG SPOLA I NAČIN VOŽNJE

Žene su manje osjetljive na prisutnost suvozača suprotnog spola, pa 71% vozačica ne mijenja svoj način vožnje bez obzira na to tko sjedi na suvozačevom mjestu.
NE UTJEČE
UTJEČE
Muškarci će u 65% slučajeva promjeniti način vožnje ako imaju ženu za suvozača. Njih 44% tvrdi da se trudi voziti pažljivije, a 12% da ih žene na suvozačevom mjestu živciraju pa voze lošije.