Trajna tetovaža

Trajna tetovaža

Privremena tetovaža

Privremena tetovaža

50% 50%
51 Glasova
116 Glasova

Trajna ili privremena tetovaža?

Jedni misle da su privremene tetovaže za djecu i nedovoljno hrabre, drugi žele vidjeti kako bi izgledala trajna tetovaža, a treći vole eksperimentirati. Koju vrstu tetovaže ti preferiraš?

POVIJEST

Tetoviranje je rasprostranjeno diljem svijeta od pradavnih vremena, pretežno ima ritualne svrhe. Najstariju tetovažu ima mumija Otzi, stara oko 5300 godina.
5300 GODINA
6000 GODINA
Privremene tetovaže kanom korištene su još prije 6000 godina, najčešće u ritualne svrhe. Koristili su ih Egipćani, razna afrička plamena, Indijci, Kinezi i Arapi.

NANOŠENJE

Tetoviranje je trajno unošenje posebne tinte različitih boja u dublje slojeve kože uz pomoć posebno izrađenih igala.
IGLOM
IGLOM ILI SLIKANJEM
Privremena tetovaža nanosi se iglom u površinski sloj kože koji se u prirodnom procesu oljušti. Privremena tetovaža se može nanijeti oslikavanjem.

TRAJNOST

Trajna tetovaža, kao što joj ime govori, ostaje na koži cijeli život. Razlog trajnosti je nanošenje boje u dublje slojeve kože.
DOŽIVOTNA
1 - 4 TJEDNA
Ove tetovaže mogu trajati od nekoliko dana do najviše jednog mjeseca, ovisno o načinu nanošenja i tipu kože.

NJEGA I ODRŽAVANJE

Nakon tetoviranja, na području tetovaže je ozlijeđena koža, koju treba zaštititi prema savjetima osoblja iz salona, kako ne bi došlo do neželjenih reakcija.
KOMPLEKSNO (u početku)
JEDNOSTA- VNO
Privremene tetovaže brže blijede pod utjecajem vode, sapuna i šampona. Kako bi tetovaža trajala duže, potrebno ju je tretirati blažim sredstvima.

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Tetoviranje je proces zabadanja igle s pigmentom u kožu, što je vrsta napada na organizam. Ako nisu zadovoljeni svi sanitetski uvjeti, može doći do bolesti i infekcija.
BOLESTI I INFEKCIJE
ALERGIJSKE REAKCIJE
Tinta od crne kane, koja se koristi umjesto kane, sadrži para-fenilenediamine koji kod nekih ljudi uzrokuju burne reakcije na koži i aktiviraju daljnji nastanak novih alergija.

SKLONOST TIPU TETOVAŽE

Muškarci su, prosječno, skloniji raditi trajne tetovaže. U današnje vrijeme, ipak, velik broj žena ima neku malu trajnu tetovažu.
MUŠKARCI
ŽENE
Žene su sklonije ukrašavanju i promjeni stilova, pa su privremene tetovaže odličan izbor za eksperimentiranje.

CIJENA

Cijena trajne tetovaže može varirati ovisno o veličini i raznim drugim faktorima, no skuplja je od privremene tetovaže.
VIŠA
NIŽA
Cijena privremene tetovaže ovisi o vrsti, boji, načinu nanošenja i o drugim faktorima, no jeftinija je od trajne tetovaže.

UKLANJANJE

Uklanjanje trajne tetovaže je komplaksan postupak. Može biti kirurško ili lasersko, ovisno o tetovaži. Lasersko uklanjanje zahtjeva i preko 10 tretmana.
TEŠKO
LAKO
Iako je kratkog vijeka, nestanak privremene tetovaže se može ubrzati čišćenjem sapunom ili čak acetonom, što nikako nije preporučljivo.