SUV

SUV

Crossover

Crossover

50% 50%
128 Glasova
61 Glasova

SUV ili crossover?

SUV terenac, crossover terenac - koje se točno karakteristike kriju iza ovih naziva vozila? Detalje donosimo u dvoboju, a na tebi je da presudiš koji model je bolji!

OSNOVNA RAZLIKA

SUV - ‘sport utility vehicle’ je terensko vozilo izgrađeno po uzoru na teretna vozila, odnosno ima odvojivu nosivu strukturu okvira od šasije i osjećaj vožnje je sličniji vožnji teretnog vozila.
OKVIR
BEZ OKVIRA
Crossover ili CUV - ‘crossover utility vehicle’ je terensko vozilo izgrađeno po uzoru na osobni automobil, odnosno, po karakteristikama je na prijelazu je između terenca i osobnog automobila.

ŠASIJA

Kod SUV vozila nosiva struktura je okvir, čelični nosač sastavljen od dva uzdužna i više poprečnih elemenata. Na okvir se pričvršćuju svi ostali sklopovi šasije i ostatka automobila.
TEŽA
LAKŠA
Crossoveri se proizvode bez okvira, a ulogu nosive strukture preuzima samonosiva nadgradnja, karoserija od čeličnog lima. Masa ovakvog vozila je manja nego kod strukture s okvirom.

POGON

SUV terenci najčešće imaju pogon na sva četiri kotača. Raspodjelom snage na sve kotače olakšava se upravljanje i smanjuje proklizavanje, pogotovo u zimskim uvjetima.
SVA 4 KOTAČA
PREDNJI
CUV terenci često imaju samo prednji pogon s nižim prijenosnim otporima koji poboljšavaju performanse na asfaltu. Prednji pogon štedi na potrošnji goriva i smanjuje cijenu vozila.

POPRAVCI

Zbog načina konstrukcije i odvojivog okvira vozila, popravci su često jednostavniji, pogotovo ako je u pitanju prometna nesreća.
JEDNOSTA- VNIJI
KOMPLEKSNIJI
Zbog karoserije kako glavne nosive strukture, koja čini cjelinu, popravci u slučaju prometnih nesreća mogu biti vrlo zahtjevni.

TERENI

SUV terenci su, u pravilu, prilagođeni za kretanje vozila izvan asfaltiranih cesta, iako noviji modeli ponekad imaju previše nizak ovjes za kretanje po neravnim terenima.
NEARVNI I ASFALTIRANI
ASFALTIRANI
U pravilu, crossover terenci nisu predviđeni za silazak sa asfaltiranih površina zbog preniskog ovjesa koji nije pogodan za kretanje po neravnim terenima.

VUČNA SNAGA I NOSIVOST

Ovaj model terenaca ima veću vučnu snagu o odnosu na crossovere i puno veću nosivost zbog konstrukcije sa čvrstim odvojivim okvirom.
VEĆA
MANJA
Crossoveri imaju manju vučnu snagu u odnosu na SUV terence i manju nosivost zbog karakteristika nosive konstrukcije iz jednog dijela.

MODELI

Kada su modeli u pitanju, ima ih raznih sa karakteristikama koje naginju više na stranu terenca ili na stranu osobnog automobila, zbog čega granica između SUV-ova i crossovera postaje sve bljeđa.
RAZNI
RAZNI
Crossoveri su vozila koja kombiniraju karakteristike terenca sa udobnošću i dizajnom osobnog automobila i se više odmiču prema vozilu koje nije predviđeno za silazak sa asfaltirane ceste.