Štikle

Štikle

Balerinke

Balerinke

50% 50%
44 Glasova
22 Glasova

Visoke potpetice ili ravan potplat?

Žene ih vole nositi, dok muškarci imaju svoje mišljenje o njima. Koje cipele su tebi draže? Klikom daj glas za svoju omiljenu žensku obuću!

POVIJEST

Štikle, odnosno cipele na visoku petu, imaju dugu povijest. Nosili su ih stari Egipćani, Grci i Rimljani, a popularne su od renesanse pa sve do danas, U 19. st. postaju gotovo isključivo ženska obuća.
3500 godina pr.Kr.
1680. godina
Balerinke, kao što im ime govori, potječu od baletnih cipelica. Od začetaka baleta krajem 17. st. balerinke su imale petu, a u današnjem obliku postoje od 1956. zahvaljujući glumici Brigitte Bardot.

IZGLED OBUĆE

Štikla je vrsta obuće koja podiže petu na znatno višu razinu od prstiju. U pravilu ih nose žene. Primjer muške obuće su kaubojske čizme s povišenom petom.
POVIŠENE
RAVNE
Balerinke su obuća ravnog ili blago povišenog đona, zaobljenih prstiju i velikog izreza tako da cipela pokriva prste, a većina gornje strane stopala je otvorena.

MODELI

Štikle su elegantna obuća. Prema visini su niske, srednje visoke ili visoke. Ima raznih modela: otvorenih prstiju ili pete, sa remenčićem ili bez, sa cirkonima, zakovaicama, paltforme, salonke...
RAZNI
RAZNI
Balerinke su sve ravne ili sa balgo povišenom petom i dolaze u raznim verzijama. Mogu biti sportske, ležerne, elegantne pa čak i svečane.

VIZUALAN DOJAM

Cipela na visoku petu vizualno izdužuje nogu te se povezuje sa seksipilom i elegancijom, ukoliko ih žena zna nositi.
ELEGANCIJA
LEŽERNOST
Balerinke ostavljaju razigran, udoban i ležeran dojam. Iako su ravne, najčešće vizualno izdužuju jer otkrivaju velik dio stopala.

KARAKTER VLASNICE

Žene u štiklama smatrane su samouvjerenima, svjesnima svoje seksualnosti, ženstvenosti i moći te da vole biti u središtu pozornosti. Ovisno o modelu, cipele mogu biti razigranog duha ili ozbiljne i stroge.
SAMOUVJE- RENA
NEFORMALNA
Balerinke nose žene koje su u duši djevojčice. Vesele su, često sanjare, ne vole ozbiljnost i uniformiranost, radoznale su, željne novih saznanja, duhovite, prilagodljive, ali često znaju biti sarkastične i cinične.

ODJEĆA

Ovisno o odabranom modelu, mogu se nositi uz hlače, suknje, traperice te uz poslovne, svečane ili svakodnevne elegantne kombinacije.
ELEGANTNE KOMBINACJE
LEŽERNE KOMBINACIJE
Pristaju uz razne kombinacije ovisno o modelu: uz ležerne ljetne haljine, sportsko elegantne kombinacije, svečane večernje haljine, traperice, sportske kombinacije...

UTJECAJ NA ZDRAVLJE

Štikle mogu stvoriti razne probleme ukoliko se jako često i dugo nose. Mogu uzrokovati probleme kralježnicom, prstima i stopalima. Preporučljive su umjereno visoke potpetice.
NEPOVOLJAN
NEPOVOLJAN
Niti balerinke nisu preporučljive ukoliko su potpuno ravne. Mogu uzrokovati bolove, ukočenost, probleme s tetivom pete, upalu i artritis koljena i bolove u leđima. Najbolje je odabrati one blago povišene.