Starogradnja

Starogradnja

Novogradnja

Novogradnja

50% 50%
20 Glasova
36 Glasova

Stari ili novi stambeni prostor?

Kupnja nekretnine jedna je od najvažnijih odluka i investicija u životu! I novogradnja i starogradnja imaju svoje prednosti i nedostatke. Koje prednosti su tebi važnije? Klikom glasaj za svoj odabir!

KVALITETA

Starogradnja je većinski izgrađena od prirodnih i izvornih materijala, debelih je zidova i visokih stropova. Na ovakvim objektima, zbog njihove starosti, lakše je uočiti kakve su kvalitete.
NIŽA
VIŠA
U novogradnji se koriste nove građevne tehnologije i kvalitetniji materijali nego oni prije dvadesetak godina. Ipak, može se dogoditi da kvaliteta ne bude na razini ukoliko investitor previše štedi.

DOJAM

Stari stil gradnje prepoznatljiv je po visokim stropovima, dobrom rasporedu prostorija i debelim zidovima pa pruža osjećaj sigurnosti zbog poznatog retro dojma.
RETRO
MODERAN
U novim objektima sve je uredno i lijepo za vidjeti, dobro isplanirano i moderno dizajnirano te prilagođeno potrebama suvremenog života.

UREĐENJE NAKON KUPNJE

Kod kupnje starog stambenog prostora često je prije useljenja potrebno uložiti u preuređivanje i razne popravke, što je dodatni trošak.
POTREBNO
NEPOTREBNO
Jedna od značajnih prednosti novogradnje je mogućnost prilagodbe prostora za vrijeme izgradnje prema vlastitim željama i potrebama, a kada je sve gotovo, potrebno se samo useliti.

LOKACIJA

Stari stanovi često se nalaze u centru grada i blizu su važnim mjestima u gradu. S druge strane, često je problem pronalazak parkirnog mjesta.
CENTAR
PERIFERIJA
Novoizgrađeni stanovi u pravilu su izvan centra grada pa je ključna dobra komunalna i društvena infrastruktura tog naselja. Za stanare su parkirna i garažna mjesta osigurana.

INSTALACIJE

Starogradnja u pravilu zahtjeva obnovu dotrajalih instalacija struje, vode i plina prije useljenja te najčešće nije moguće odvojeno očitanje potrošnje vode i troškova grijanja.
ZASTARJELE
SUVREMENE
Kod novogradnje sve je novo pa nije potrebna dodatna adaptacija stana. Svaki stan ima zasebna brojila pa stanar može štedjeti i tako utjecati na potrošnju.

ENERGETSKA UČINKOVITOST

Stari stanovi i kuće najčešće nemaju izoliranu fasadu no imaju deblje zidove. Ukoliko imaju dotrajale prozore, to dodatno povećava potrošnju energije zimi.
NIŽA
VIŠA
Novi stanovi imaju visoku energetsku učinkovitost, izvrsnu izolaciju i štede energiju, što samim time znači da imaju i niže troškove održavanja.

CIJENA

Starogradnja najčešće ima nižu cijenu od novogradnje, ali gotovo uvijek zahtjeva dodatna ulaganja prije useljenja. Kao i kod novogradnje, na cijenu utječu razni faktori.
NIŽA
VIŠA
Cijena novogradnje ovisi o puno faktora, do lokacije pa do kvalitete gradnje. Ipak, novi stanovi i kuće u pravilu imaju veću cijenu od starih.