Skype

Skype

Viber

Viber

50% 50%
78 Glasova
146 Glasova

Skype ili Viber?

Skype i Viber dvije su slične aplikacije, no s obzirom na potrebe korisnika, razlike su ono što će presuditi u odabiru. Koja aplikacija je tvoj favorit? Klikom glasuj za bolju aplikaciju!

 

NASTANAK

Skype je besplatna aplikacija objavljena 2003. godine. Tada je izrađena za stolna i prijenosna računala, a danas ima je dostupna i u verziji za pametne telefone.
2003.
2012.
Viber je aplikacija objavljena 2012. godine, prvenstveno kao besplatna aplikacija za pametene telefone, a s vremenom je stvorena verzija za stolna i prijenosna računala.

REGISTRACIJA KORISNIKA

Skype zahtijeva korisničko ime kao osnovni identifikacijski element te lozinku za pristup aplikaciji. Broj mobitela je potreban za primanje pristupnog koda.
KORISNIČKO IME
BROJ TELEFONA
Viber koristi samo broj telefona za identifikaciju, pa se ne treba zamarati lozinkom i korisničkim imenom.

DODAVANJE KONTAKATA

Na Skypeu je kontakte potrebno ručno dodati. Osim Skypeovih kontakata, moguće je dodati Outlook kontakte ili one sa Facebooka.
RUČNO
AUTOMATSKI
Viber koristi automatsko sinkroniziranje kontakata iz već postojeće kontakt liste telefona i nije potrebno ručno dodavanje.

PORUKE

Skype omogućuje potpuno besplatno i neograničeno komuniciranje instant porukama među korisnicima aplikacije.
BESPLATNE
BESPLATNE
Putem Vibera moguće je neograničeno i besplatno komunicirati putem instant poruka među korisnicima aplikacije.

KVALITETA POZIVA

Kvaliteta Skypeovih audio poziva je vrlo visoka bez obzira na korištenu platformu. Mogući su besplatni audio, video i konferencijski pozivi prema Sykpe kontaktima.
VIŠA
NIŽA
Pozivi prema svim korisnicima Viber aplikacije su besplatni, no niže su kvalitete od Skypeovih. Video pozivi su za sada u beta verziji.

POZIVI IZVAN APLIKACIJE

Putem Skypea moguće je pozvati nekoga tko je nije spojen na internet ili uopće nije korisnik aplikacije jer koristi VoIP preusmjeravanje poziva na mobilne ili fiksne linije u 40 zemalja po niskim cijenama.
DA
NE
Kod audio poziva, korisnici Vibera ograničeni su isključivo na pozivanje drugih korisnika Vibera spojenih na internet. Pozivi su besplatni za bilo koju zemlju.

POTROŠNJA PODATKOVNOG PROMETA

Skype nudi razgovore po višoj kvaliteti, ali troši preko 1000 KB po minuti poziva, ovisno o vrsti poziva.
1000 KB
250 KB
Viber nudi nižu kvalitetu audio poziva, ali zato potroši oko 250 KB po minuti poziva, što je puno manja potrošnja nego kod Skypea.

OSTALA SVOJSTVA

Skype, osim navedenog, nudi dodatne opcije poput dijeljenja bilo koje vrste datoteka, snimanja razgovora, ima napredne postavke te posebno dizajnirane slušalice, mikrofone i kamere za aplikaciju.
VIŠE
MANJE
Viber je aplikacija novijeg datuma i ima mali broj dodatnih svojstava koja se polako proširuju vremenom.