Skuter

Skuter

Motor

Motor

50% 50%
51 Glasova
84 Glasova

Lagana vožnjica ili način života?

Skuteri su vrlo praktično prijevozno sredstvo kojim se možete brzo, jednostavno i povoljno kretati gradom, dok motocikli mogu poslužiti za daleka putovanja i imaju svoju vlastitu vojsku obožavatelja.

POLAGANJE VOZAČKOG ISPITA

Mopedi i skuteri spadaju u AM kategoriju vozila koju možete polagati već s 15 godina. U skutere, odnosno mopede možemo svrstati vozila radnog obujma motora do 50 kubnih centimetara.
LAKŠE
TEŽE
Za upravljanje motociklima je potrebno imati vozačku dozvolu za A, A1 ili A2 kategoriju. Radni obujam motora je veći od 50 kubnih centimetara, a snaga snaga ne prelazi 35 kW.

SIGURNOST

Iako zvuči gotovo nemoguće zbog manje brzine, istraživanja su pokazala da više nesreća doživljavaju vozači skutera nego motora. Razlog je manja kilaža skutera i veća nestabilnost.
MANJA
VEĆA
Iako motori mogu razviti znatno veću brzinu od skutera, podaci govore kako vožnja i od 35 km/h češće dovodi do nesreća. Osim toga, motori su vidljiviji i stabilniji od skutera.

CIJENA

Iako cijene skutera itekako variraju, u pravilu su svi skuteri povoljniji od motora. Najpovoljnija cijena novih modela se kreće od 500-1000€, dok najskuplji skuteri stoje i po 6000€.
POVOLJNIJI
SKUPLJI
Iako cijene motora itekako variraju, u pravilu su svi motori skuplji od skutera. Najpovoljnija cijena novih modela se kreće od 3000€, dok najskuplji motori stoje i više od 20 000€.

PUTOVANJA

Skuteri su idealno rješenje za gradske vožnje i eventualna kraća putovanja. Kvartovske vožnje unutar grada su praktične ljeti zbog uštede na gorivu i izbjegavanje znojenja.
GRADSKA
DUGA
Motor se također može voziti po gradu i služiti za vožnju jednake kilometraže kao i kod skutera, ali s kvalitetnijim motorima možete putovati po cijeloj državi pa i kontinentima.

BRZINE

Skuteri su mnogo jednostavniji za vožnju jer se ne morate opterećivati mijenjanjem brzina. Dodavanje i otpuštanje gasa na ručici skutera je jedini proces kojim diktirate rad motora.
NEMA
MIJENJANJE
Motori su nešto zahtjevniji za vožnju od skutera jer ih većina posjeduje mjenjače. Mijenjanje brzina je neznatno drugačije nego kod automobila pa se vozači moraju naviknuti na to.

ZVIJEZDA

Skuter Vespa talijanske tvrtke Piaggio je vjerojatno najreprezentativniji i najstereotipniji svjetski model skutera. prvi model je proizveden 1946., a ukupno je proizvedeno 93 modela.
VESPA
HARLEY DAVIDSON
Harley Davidson je zasigurno najveća zvijezda među motociklima. Prvi model je proizveden 1903. godine. Zbog unikatnog zvuka, Harley je stekao milijune fanova diljem svijeta.