Sam u kući 1

Sam u kući 1

Sam u kući 2

Sam u kući 2

50% 50%
121 Glasova
43 Glasova

Chicago ili New York?

Simpatičan i hrabar dječak se suprotstavlja zloglasnim banditima u predbožićne dane te odnosi zasluženu pobjedu. I tako dvaput. Koji nastavak radije pogledate?

GODINA

Prvi dio megapopularnog filma ˙Sam u kući˙ je snimljen 1990. godine. Za snimanje filma se koristilo ukupno 14 lokacija u Chicagu i Winnetki u saveznoj državi Illinois. Potpisuje ga redatelj Chris Columbus.
1990.
1992.
Drugi dio megapopularnog filma ˙Sam u kući˙ je snimljen 1992. godine. Za snimanje filma se koristilo ukupno 14 lokacija u Chicagu, New Yorku i Los Angelesu. Potpisuje ga redatelj Chris Columbus.

TRAJANJE

Prvi ´Sam u kući´ traje 103 minute. Osim glumaca, u snimanju filma je sudjelovalo nekoliko stotina osoba. Radnju filma je napisao John Hughes, a producirala Hughes Entertainment kompanija.
103 MINUTE
120 MINUTE
´Sam u kući 2´ traje 120 minuta. Osim glumaca, na snimanju filma je radilo nekoliko stotina osoba. Radnju filma je napisao John Hughes, a producirala Hughes Entertainment kompanija.

RADNJA

Radnja se odvija u obiteljskoj kući dječaka Kevina McCallistera kojeg obitelj ostavlja samog u kući tijekom božićnih blagdana. Kuća postaje meta provalnika, a ostalo je povijest...
CHICAGO
NEW YORK
Radnja se odvija u New Yorku. Kevin je opet odvojen od obitelji, a ovoga puta, daleko od kuće, od istih provalnika spašava trgovinu dječjih igračaka. Ishod je, vjerujemo, svima poznat...

PRIHODI

Prvi dio filma ´Sam u kući´ spada među najprofitabilnije filmove ikad snimljene. S obzirom na budžet filma, zarada je veća za više od 1000%. Ukupno iznosi približno 500 milijuna američkih dolara.
$476 M
$358 M
Drugi dio filma ´Sam u kući´ nije među najprofitabilnijim filmovima. Iako je točna zarada prema nekim izvorima 358, 994, 850 američkih dolara, nije uspio nadmašiti prethodno snimljeni film.

BUDŽET

Zanimljivo, ´Sam u kući´ je film snimljen s relativno malim budžetom od 18 milijuna američkih dolara. Za usporedbu, najskuplji film u povijesti - ´Pirati s Kariba´ su ´stajali´ blizu 400 milijuna.
$18 M
$20 M
Ekipa iz filma ´Sam u kući – Izgubljen u New Yorku´ je imala na raspolaganju 20 milijuna američkih dolara. Unatoč također visokoj popularnosti, izgleda da veći budžet nije donio veću slavu.

IMDB OCJENA

Kritičari, stručnjaci i filmofili su na uglednoj internetskoj stranici IMDb ocijenili ´Sam u kući´ ocjenom 7.4/10. Trenutno se nalazi na odličnom 58. mjestu ljestvice popularnosti.
7.4
6.5
Kritičari, stručnjaci i filmofili su na uglednoj internetskoj stranici IMDb ocijenili ´Sam u kući´ ocjenom 6.5/10. Trenutno se nalazi među 500 filmova na ljestvici popularnosti.

BANDITI

Zbog neobičnog običaja da prilikom provale u kuće, lopovi Harry i Marv začepe sudopere i napune ih vodom, u prvom filmu nose nadimak ´mokri banditi´.
MOKRI BANDITI
LJEPLJIVI BANDITI
U drugom dijelu, odnosno nastavku filma, Harry i Marv završavaju uhićeni u Central Parku te prekriveni ljepilom i perjem, zbog čega dobivaju novi nadimak - ´ljepljivi banditi´.