Ručna četkica za zube

Ručna četkica za zube

Električna četkica za zube

Električna četkica za zube

50% 50%
39 Glasova
17 Glasova

Ručna ili električna četkica za zube?

Četkica za zube je jedan od osnovnih predmeta za održavanje zubne higijene. Je li tvoj izbor električna ili tradicionalna ručna četkica?

TRAJNOST

Zubna četkica nakon uporabe počinje gubiti svoja svojstva pa ju je potrebno promijeniti u razdoblju od 2 do 3 mjeseca.
KRAĆA
DUŽA
Kod električnih četkica, glava za četkanje također nije trajna i potrebno ju je zamijeniti svaka 2 do 3 mjeseca, dok osnova traje puno duže.

CIJENA I DODATNI TROŠKOVI

Ovisno o modelu, kvaliteti i proizvođaču cijene variraju od 5 do 60 kn za jednu četkicu. Ručna četkica za zube u pravilu je kompaktna i jednom kada je njezina glava istrošena potrebno je zamijeniti cijelu četkicu novom.
NIŽI
VIŠI
Cijene se razlikuju ovisno o kvaliteti, modelu i proizvođaču, a kreću se od 150 do 1700 kn. Osim paste za zube, vode i električne energije, ove četkice imaju zamjenjive glave koje treba promijeniti svaka 2 - 3 mjeseca, cijene od 35 - 110 kn.

MATERIJALI

Četkice mogu biti izrađene od raznih materijala, postoje plastične četkice i četkice od prirodnih materijala koje je teže nabaviti i skuplje su. Takve su često izrađene od drveta i šišane životinjske dlake.
PRIRODNI ILI UMJETNI
KOMBINACIJA
Zbog kompleksnije prirode električne četkice za zube u jednoj četkici se mogu naći razni materijali od metala, gume i slikiona pa do raznih vrsta plastike.

ČIŠĆENJE ZUBA

Četkanje zuba ručnom četkicom zahtjeva više strpljenja i koncentracije jer je kružnim pokretima potrebno iščetkati svaki zub sa svih strana.
DUGOTRAJNIJE
JEDNOSTAVNIJE
Praktične su za one koji nemaju strpljenja za temeljito četkanje i kojima je pranje stražnjih zuba otežano zbog njihova udaljenog položaja u ustima.

DJECA

Ručne četkice za djecu dolaze u raznim oblicima zanimljivim djeci kako bi četkanje zuba bilo zanimljivije. Četkice za djecu imaju mekša vlakna.
MANJE ZANIMLJIVO
ZANIMLJIVIJE
Za djecu postoje posebni modeli prilagođeni maloj ruci, veselih boja i oblika. Modeli za djecu često imaju zvučnu melodiju u ulozi određivanja potrebnog vremena za četkanje.

POVIJEST

Četkica u raznim oblicima postoji već 5000 godina. Kinezi su u 1. stoljeću imali četkice sa životinjskim čekinjama na kosti. Englez W. Addis proizveo je četkicu za zube u seriji 1780. godine.
1780.
1938.
Prva četkica s najlonskim vlaknima prodana je 1938. godine, a ubrzo je osmišljena i prva električna četkica Broxodent. Izumljena je u Švicarskoj 1954. godine.

KARAKTERISTIKE

Standardne ručne četkice za zube namijenjene su svakodnevnoj upotrebi. Postoji nekoliko stupnjeva tvrdoće i položaja vlakana te razni modeli drški, sve to za kvalitetnije četkanje zuba.
MANJE VARIJACIJA
VIŠE VARIJACIJA
Električna četkica za zube za svakodnevnu upotrebu ima oko 20 000 pulsirajućih pokreta u minuti i od 7600 - 9600 oscilirajućih pokreta. Često imaju ugrađeni timer i senzor za kontrolu pritiska.

MODELI

Ručne četkice mogu imati produžena vlakna za čišćenje prostora između zubi, vlakna koja su indikator istrošenosti četkice i anatomsku dršku s određenim stupnjem elastičnosti.
RAZNI
RAZNI
Uz navedeno za standardne četkice, skuplji modeli imaju pulsirajuće i oscilirajuće pokrete, a postoje i ultrazvučne električne četkice kojima je moguće odstraniti plak na inače nedostupnim mjestima.