Fiš paprikaš

Fiš paprikaš

Čobanac

Čobanac

50% 50%
57 Glasova
105 Glasova

Riba ili divljač?

Jelo krčka u kotliću nad vatrom. Je li u pitanju fiš paprikaš ili čobanac? Što bi ti više volio? Reci nam klikom, a mišljenje argumentiraj u komentarima ispod! Podijeli svoje mišljenje sa svima!

PORIJEKLO

Fiš paprikaš, odnosno riblji paprikaš, jelo je najkarakterističnije za područje baranjske Hrvatske, ali i za kontinentalna područja uz rijeke. Spoj je turske i njemačke kuhinje.
RIJEČNA PODRUČJA
PASTIRI
Čobanac je tradicionalno jelo kontinentalne Hrvatske koje su pripremali čobani (pastiri). Kuhali su ga od namirnica koje su imali pri ruci poput divljači, ovčetine i janjetine.

OKUS

Fiš paprikaš je jelo ljutkaste arome koja može varirati ovisno o vrsti riječne ribe ili kombinacije ribe koja je upotrijebljena kod pripremanja.
PIKANTAN
PIKANTAN
Izvorni čobanac je žarko crvena delicija pikantnog okusa od velike divljači. Okus čobanca varira ovisno o vrsti korištenog mesa ili njegovoj kombinaciji.

GLAVNI SASTOJAK

Za fiš paprikaš, prvenstveno je potrebna kvalitetna riječna riba. Osim toga, potreban je luk, slatka i ljuta paprika, sol i malo bijelog vina ili rajčica.
RIBA
DIVLJAČ
Za izvorni čobanac, osim mesa divljači, potrebni su voda, sol i malo svježeg povrća kao što su luk, paprike i feferone.

VARIJACIJE

Fiš paprikaš može biti od šarana, soma i štuke ili njihove kombinacije. Poseban okus ima čobanac od bijele ribe, deverike ili babuške, koji može koristiti kao temeljac za ‘pravi’ paprikaš.
VRSTA RIBE
VRSTA DIVLJAČI
Osim od četveronožne velike divljači, čobanac se često radi od junetine, janjetine ili svinjetine te od njihovih kombinacija.

PRIPREMA

Nakon što se prilagode pravi omjeri ribe, luka, paprike i soli, idealno ga je staviti kuhati u kotlić na vatru, na otvoreno.
KOTLIĆ
KOTLIĆ
Čobanac se priprema u posebnim bakrenim kotlićima na vatri i na otvorenom. Vatra mora biti jaka tako da sadržaj cijelo vrijeme krčka.

POSLUŽIVANJE

Fiš paprikaš se poslužuje direktno iz kotlića, idealan mu je prilog domaća tjestenina i domaće vino.
IZ KOTLIĆA
IZ KOTLIĆA
Čobanac je najbolje poslužiti uz domaću tjesteninu, kruh i vino. Umjesto tjestenine kao prilog mogu se poslužiti krumpir ili palenta.

PROSJEČNA CIJENA PORCIJE

Cijena porcije može varirati ovisno o tome koja vrsta ribe je upotrijebljena, o veličini porcije i načinu pripremanja. Cijena porcije najčešće se kreće od 30 do 50 kuna.
40 kn
40 kn
Cijena porcije čobanca može varirati ovisno o tome od kojeg je masa pripremljen, o veličini porcije i načinu pripremanja. Cijena porcije većinom se kreće od 30 do 50 kuna.