Privatno školstvo

Privatno školstvo

Javno školstvo

Javno školstvo

50% 50%
41 Glasova
74 Glasova

Tradicionalno obrazovanje ili noviji trendovi?

Tradicionalno obrazovanje ili noviji trendovi? Razmijenite mišljenja i iskustva s drugima i dođite do zaključka što izabrati za Vaše dijete.

Nastava

Nastava u privatnim obrazovnim ustanovama stavlja jači naglasak na zahtjeve modernog svijeta, odnosno na strane jezike i informatiku čiji je broj nastavnih sati povećan.
Moderno
Tradicionalno
Nastava u javnim obrazovnim ustanovama daje podjednaku važnost svakom nastavnom predmetu, stavljajući široko znanje u prvi plan s mogućnošću odabira izbornih predmeta.

Izvannastavne aktivnosti

Privatne obrazovne ustanove često sudjeluju u izvannastavnim projektima koji nisu usko vezani uz nastavne predmete već su artikulacija učeničkih i studentskih želja i preferencija.
Alternativno
Natjecanja
Javno obrazovanje nudi učenicima i studentima sudjelovanje na lokalnim, županijskim i državnim natjecanjima iz gotovo svakog nastavnog predmeta te u raznim sportskim nadmetanjima.

Brojnost studenata

Veća školarina u privatnom obrazovanju uzrokuje i manji broj učenika i studenata, ali omogućuje individualniji pristup i pojedinačan rad sa svakim od učenika.
Manja dostupnost
Veća dostupnost
Besplatno srednješkolsko obrazovanje ili jeftinije ili besplatno visoko obrazovanje je dostupnije većem broju učenika i studenata koji mogu ostvariti i pravo na stipendije.

Financiranje

Privatne se obrazovne ustanove u potpunosti financiraju od školarina i pokrovitelja, ali profesori u prosjeku imaju veće plaće od kolega u državnim ustanovama.
Školarina
Proračun
Javno obrazovanje je najvećim dijelom financirano iz državnog proračuna što se smatra najsigurnijim izvorom prihoda, ali profesori u prosjeku imaju manje plaće od kolega u privatnim institucijama.

Cijena

Manji broj učenika ili studenata zahtjeva veću upisninu i troškove školovanja. Veći broj projekata i opremljenost također traže bogatiju financijsku konstrukciju.
Veća cijena
Niža cijena
Financiranje javnog obrazovanja iz proračuna omogućuje učenicima i studentima jeftiniju cijenu. Srednje škole su stoga besplatne, a uspješni studenti mogu besplatno studirati.