Prag

Prag

Budimpešta

Budimpešta

50% 50%
80 Glasova
45 Glasova

Češki ili mađarski grad kulture?

Donosimo usporedbu dvaju atraktivnih europskih odredišta. Koji od njih je tvoj izbor? Klikom glasuj za svog favorita i podjeli mišljenje sa svima!

RIJEKA

Prag je glavni grad Češke te njeno kulturno i gospodarsko središte. Zemljopisno leži u sredini češke kotline na rijeci Vltavi, na desnom pritoku Labe.
VLTAVA
DUNAV
Budimpešta je glavni grad Mađarske te njezin glavni politički, industrijski, trgovački i prometni centar. Nalazi se na rijeci Dunav, a nastala je 1873. g. spajanjem Budima, Starog Budima i Pešte.

BROJ STANOVNIKA

Sa 1,2 milijuna stanovnika, Prag je najveći grad Češke. Pretpostavlja se da u Pragu živi oko 300.000 neprijavljenih osoba, tako da je u stvarnosti ukupan broj stanovnika veći.
1,2 MILIJUNA
1,7 MILIJUNA
Budimpešta je sa 1,7 milijuna stanovnika najveći mađarski grad i jedan je od najvećih gradova Europe. 1980-ih je imao preko 2 milijuna stanovnika.

ARHITEKTURA

Prag nije jako stradao u Drugom svjetskom ratu pa je njegova povijesna arhitektura jedna od najočuvanijih u Europi i predstavljena je svim povijesnim stilovima, od romanike do postmodernizma.
RAZNI STILOVI
RAZNI STILOVI
Budimpešta se može pohvaliti arhitekturom iz raznih povijesnih razdoblja, od rimskih građevina pa do suvremene arhitekture.

ZNAMENITOSTI

Neke od najpoznatiji znamenitosti Praga su: Praški dvorac koji je površinom najveći na svijetu, zatim Katedrala sv. Vida unutar kompleksa dvorca, Stari grad i Astronomski sat.
PRAŠKI DVORAC
BUDIMSKI DVORAC
Neke od brojnih znamenitosti Praga su Budimski dvorac (UNESCO, svjetska baština), Andraševa avenija, Trg heroja u Budimpešti i Milenijska podzemna željeznica.

HRANA

Tradicionalna češka kuhinja može se pohvaliti nekim vrhunskim proizvodima od ribe, dimljenog mesa i divljih gljiva. Svinjetina, kupus i okruglice posluženi uz pivo su karakteristično jelo.
TEŠKA HRANA
KOMBINACIJE
Budimpešta ima karakterističnu kuhinju koja je spoj azijske, francuske, germanske, talijanske i slavneske kuhinje.

NOĆNI ŽIVOT

Prag ima bogat noćni život i velik izbor mjesta za izlazak, od karakterističnih barova do noćnih klubova. Posebno su popularne pivnice.
BOGATA PONUDA
BOGATA PONUDA
Budimpešta se može pohvaliti raznolikom ponudom noćnih izlazaka. Rock and roll zabave i popularni DJ-evi su glavni aduti.

CIJENE

Prag je jedan od povoljnijih europskih glavnih gradova. Povoljniji je od Budimpešte po cijenama taxija, piva i odjeće.
POVOLJNE
POVOLJNE
Budimpešta je jedan od najpovoljnijih europskih glavnih gradova. Povoljnija je od Praga po cijenama kave, vode i iznajmljivanja stanova.