Pop

Pop

Rock

Rock

50% 50%
48 Glasova
109 Glasova

Elvis Presley ili Michael Jackson?

Slušaš li pop ili rock glazbu? Voliš li obje vrste glazbe, ali ipak jedna od njih bolje opisuje tvoj životni stil? Odluči pobjednika u dvoboju najpopularnijih glazbenih pravaca!

POČECI

Popularna ili pop glazba proizašla je sredinom 20. stoljeća iz prvotnih rock and roll, folk i klasičnih pjesama . ´To know him is to love him´ iz 1958. je jedna od prvih pop pjesama.
1950-e
1940-e
Rock and roll je nastao 40-ih godina 20. stoljeća u Americi kao kombinacija jazza, bluesa i country glazbe. ´Good Rockin’ Tonight´ iz 1948. je jedna od prvih rock and roll pjesama.

NAJPRODAVANIJI SINGL

USA for Africa bend predvođen Michaelom Jacksonom je 1985. godine izdao singl ´We are the world´ koji je sa 20 milijuna prodanih primjeraka najprodavaniji pop singl u povijesti.
20 milijuna
33 milijuna
´Candle in the Wind´ i ´Something About the Way You Look Tonight´ Eltona Johna iz 1997. su sa 33 milijuna prodanih primjeraka najprodavaniji rock and roll singlovi u povijesti.

NAJPRODAVANIJI ALBUM

Iako sadrži elemente rock and rolla, album ´Thriller´ Michaela Jacksona iz 1982. godine je najprodavaniji pop album sa otprilike 60 milijuna prodanih primjeraka u cijelome svijetu.
60 milijuna
45 milijuna
Album Pink Floyda ´The Dark Side of the Moon´ iz 1973. godine je sa 45 milijuna prodanih primjeraka najprodavaniji rock and roll album svih vremena prema Billboardu i Guardianu.

NAJVEĆI KONCERT

Američka pop pjevačica Madonna je 2008. godine u Buenos Airesu na nogometnom stadionu River Platea održala najveći pop koncert s rekordnom posjetom od 263 tisuće ljudi.
263 tisuće
3,5 milijuna
Britanski rock pjevač Rod Stewart je 1994. godine na samostalnom novogodišnjem koncertu u Brazilu na Copacabani okupio 3,5 milijuna ljudi, što je najposjećeniji koncert u povijesti.

NAJPRODAVANIJI IZVOĐAČ

Kultni američki pop izvođač Michael Jackson je najprodavaniji pop izvođač koji je prodao 400 milijuna singlova i albuma. Djelovao je od 1964. do 2009. godine kada je preminuo.
400 milijuna
600 milijuna
Kultni britanski bend The Beatles je najprodavaniji rock and roll i općenito glazbeni izvođač koji je prodao 600 milijuna singlova i albuma. Djelovali su od 1960. do 1970. godine.

KRALJEVI I KRALJICE

Iako su dijelom i rock izvođači, američki pop glazbenici Michael Jackson i Madonna su najviše proslavili ovu vrstu glazbe čime su stekli nadimke kralja i kraljice pop glazbe.
Jackson i Madonna
Presley i Joplin
Kultni američki glazbenik Elvis Presley je stekao nadimak kralja rock and rolla, dok je američka glazbenica Janis Joplin smtrana kraljicom psihodeličnog i blues rocka.

PUBLIKA

Popularna glazba je namijenjena prije svega masovnoj publici svih socijalnih skupina i grupacija. Karakterizira ju veliki broj poklonika u cijelome svijetu i masovna popularizacija.
MASOVNA
SUB- KULTURNA
Rock and roll glazba ima mnogo poklonika među subkulturama. Nastao kao svojevrsni pokret otpora, rock and roll je namijenjen manjinskim kulturama koji ipak stvaraju kritičnu masu.