Pizza

Pizza

Ćevapi

Ćevapi

50% 50%
45 Glasova
79 Glasova

Pizza ili ćevapčići?

Ova ukusna jela imaju puno obožavatelja koji se nikako ne mogu dogovoriti koje je bolje. Razriješi dilemu i klikom daj glas svom omiljenom jelu!

PORIJEKLO

Pizza je vrsta jela porijeklom iz Italije. Današnja pizza razvila se od starog napuljskog jela s kraja 18. stoljeća.
ITALIJA
TURSKA
Ćevapi su jelo od mljevenog mesa porijeklom iz Turske. Na turskom jeziku zovu se ‘kebap‘ što u modernom kulinarskom kontekstu predstavlja posve drugo jelo.

IZGLED

Pizza je pečeni plosnati kruh, najčešće kružnog oblika, s gornje strane nadjeven umakom od rajčice i sirom. Također je uobičajeno dodavanje raznih vrsta mesa, povrća i začina.
KRUH SA NADJEVOM
VALJČIĆI
Ćevapi su mljeveno meso sa začinima oblikovani u valjčiće. Ovisno o području gdje se izrađuju, mogu biti različitih veličina i dužina može varirati od 4 do 15 centimetara.

POPULARNOST

Pizza je vrlo popularno jelo u svijetu, prije svega zbog jeftinih i lako dostupnih osnovnih sastojaka te jednostavne pripreme.
SVIJET
BALKAN
Ćevapčići su vrlo popularno jelo u zemljama nekadašnjeg Osmanskog Carstva još od 16. stoljeća.

POZNATE VRSTE

Postoji mnogo vrsta pizza, a najpoznatije su Margherita, Capricciosa, Funghi, Napolitana i Vegetariana. Osim ovih standardnih vrsta, broj kombinacija nadjeva je neograničen.
MARGHERITA
ŠIŠ - ĆEVAPČIĆI
Vrsta ćevapa ima jako puno, a neki najpoznatiji su bosanski, leskovački, sarajevski, banjalučki, travnički, šiš-ćevapčići i mnogi drugi.

RECEPTURA

Recept za pizzu sastoji se od dizanog tijesta za krušni dio i željene kombinacije dodataka uz obavezan umak od rajčice i sir te origana ili drugih začina.
VARIRA
VARIRA
Receptura za ćevape nije svugdje ista, rabe se različite vrste mljevenog mesa poput telećeg, svinjskog i junećeg ili njihove kombinacije s bijelim lukom i začinima.

PRIPREMA

Pizza se priprema slaganjem slojeva nadjeva na razvučeno dizano tijesto. Peče se u nekoj vrsti pećnice, a najbolja je iz krušne peći. Danas se mogu kupiti razne polugotove verzije.
JEDNOSTAVNA
KOMPLEKSNIJA
Ćevapćići se oblikuju u valjkaste oblike duljine između 4 i 15 centimetara od ranije pripremljene smjese te se peku na roštilju. Danas u trgovinama postoje razne već pripremljene verzije.

POSLUŽIVANJE

Pizza se poslužuje topla, odmah iz pećnice, zajedno s kečapom i origanom koji se mogu dodati po ukusu na već gotovo jelo.
S KEČAPOM
UZ LEPINJU
Ćevapi se najčešće poslužuju s lukom ili ajvarom i lepinjom namočenom temeljcem i zapečenom na plati.