Parket

Parket

Laminat

Laminat

50% 50%
135 Glasova
72 Glasova

Koji pod bi ti izabrao?

Želiš samo najbolje za svoju kuću ili stan? U dvoboju parketa i laminata sudjeluj u glasovanju zajedno s drugim osobama. Na temelju činjenica donesi pametnu odluku! Glasaj, komentiraj, izaberi.

Materijal

Parket je potpuno izrađen od pravog drveta pa stvara prirodnije okruženje. Izrađen je od malih drvenih blokova najčešće veličine 200x200 milimetara koji se mogu sklapati u različite oblike.
Pravo drvo
Sintetički materijal
Laminat je izrađen od višeslojnih sintetičkih materijala. Lijepila, zaštitni sloj, imitacija drveta, kamena ili mramora te smjesa papira i plastike ne sadrže pravo.

Otpornost

Voda se s parketa može lakše ukloniti jer je zbog masivnosti mala mogućnost zavlačenja vode pod parket. Postavljanje parketa se ne savjetuje u prostorijama u kojima je protok vode stalan.
Otporniji na vodu
Otporniji na ogrebotine
Tvornički obrađeni materijal je izdržljiviji i otporniji na deformacije materijala od prirodnog drveta kada su u pitanju ogrebotine i mrlje.

Montaža

Parket je potrebno prilagoditi okolini pa ponekad postavljanje parketa zahtijeva dodatno brušenje, lakiranje, utezanje i ostale naknadne poslove.
Zahtjevnije postavljanje
Lako postavljanje
Iako se prije postavljanja samog laminata mora urediti površina na koju će se laminat postavljati, i dalje je jednostavniji za postavljanje od parketa zbog takozvane klik-klak metode postavljanja. Ispod laminata se inače postavljaju podloge koje štite laminat od vode, stvaraju zvučnu izolaciju i pružaju mu stabilnost.

Uloženo / Dobiveno

Kvalitetan parket može trajati vječno. Upravo je njegova izdržljivost jedna od najznačijnijih kvaliteta i razlog zbog kojeg je parket već desetljećima popularan izbor.
Duža izdržljivost
Povoljnija cijena
Cijena postavljanje i održavanja zbog jednostavnosti su niže nego što su kod postavljanja i održavanja parketa.

Izgled

Parket u kući ostavlja dojam profinjenosti, dostojanstva i atraktivnosti. Osim izdržljivosti, statusni simbol parketa je jedna od poznatijih karakteristika ove podloge.
Simbol dostojanstva
Veći izbor nijansi
Zbog tvornički proizvedenih materijala izbor boja i oblika je također veći nego što je to slučaj sa parketom koji u potpunosti izgrađen od prirodnog drveta.

Održavanje

Održavanje može biti zahtjevno jer je obavezno uz nadzor stručnjaka. Povremena bojanja i lakiranja mogu zahtijevati izdvajanje dodatnih financijskih sredstava.
Zahtjevnije održavanje
Lako održavanje
Laminat ne zahtjeva pramazivanja, lakiranja i slična daljnja ulaganja. Jednostavnim prelaskom krpe preko laminata odstranjuje se prašina, mrlje i ostala zaprljanja poda.