NP Mljet

NP Mljet

NP Plitvička jezera

NP Plitvička jezera

50% 50%
19 Glasova
36 Glasova

Miris mora ili šum slapova?

Svaki nacionalni park ima svoju draž i nudi karakteristične ljepote. Predstavljamo NP Mljet i NP Plitvička jezera! Daj glas za onaj koji te više očarao!

GODINA PROGLAŠENJA

Sjeverozapadni dio otoka Mljeta proglašen je nacionalnim parkom 11. studenoga 1960. godine i prvi je institucionalizirani pokušaj zaštite izvornog ekosustava na Jadranu.
1960.
1949.
Kompleks Plitvičkih jezera proglašen je nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine i naš je najstariji nacionalni park. UNESCO ga je 1979. proglasio svjetskom prirodnom baštinom.

ZEMLJOPISNI POLOŽAJ

NP Mljet obuhvaća zapadnu trećinu otoka Mljeta. Nalazi se nedaleko od poluotoka Pelješca, Dubrovnika i otoka Korčule.
JUŽNA HRVATSKA
ZALEĐE VELEBITA
Plitvička jezera nalaze se između planina Male Kapele na zapadu i Plješivice na istoku usred Dinarskog planinskog masiva, te uz državnu cestu D1 Zagreb - Split.

POVRŠINA

Nacionalni park Mljet obuhvaća 5 375 hektara, uključujući i morski pojas 500 metara od obale s otočićima i hridima i zauzima otprilike trećinu otoka.
5400 HEKTARA
29 685 HEKTARA
Plitvice su naš je najveći nacionalni park s ukupnom površinom od 29 685 hektara, od toga jezera zauzimaju 200 ha, šume 13 320 ha, a ostalo su travnjaci i druge površine.

FLORA

Vegetacija nacionalnog parka Mljet je vrlo bujna i bogata mnogim endemima. Šuma alepskog bora oko jezera se smatra najočuvanijom i najljepšom šumom te vrste na Mediteranu.
RAZNOLIKA
RAZNOLIKA
Uz neizostavne mahovine, alge i vodeno bilje, velika je raznolikost bilja od reliktnih, endemičnih, rijetkih pa sve do zakonom zaštićenih vrsta. Posebna zanimljivost su mesojedne biljke.

FAUNA

Kopnena fauna je dosta osiromašena nakon što je 1909. godine na Mljet donesen indijski mali mungos koji uništava zmije. Ima endemskih beskralježnjaka, zmija, guštera, ptica, divljači...
RAZNOLIKA
RAZNOLIKA
Na području Parka prisutna je velika bioraznolikost i mnogo različitih staništa za životinje od jezera, šuma, travnjaka, stijena, špilja itd. Neke od životinja su crni daždevnjaci, šišmiši, mali ćuk, pastrve, riječni rakovi, vidre...

ATRAKCIJE

NP Mljet ima raznih atrakcija, a najznačajnije su Veliko jezero s otočićem Sv. Marija i samostanom, Malo jezero, Slana jezera, šume alpskog bora, ostaci rimske palače, Solinski kanal i dr.
OTOČIĆ SV. MARIJA
SLAPOVI
Najatraktivniji dio Plitvičkih jezera su slapovi, sedrene barijere i izvori. NP Plitvice ima 16 jezera koja se djele na Gornja i Donja jezera, a napajaju ih vode Crne i Bijele rijeke te Rječica.

SMJEŠTAJ

U NP Mljet postoji samo jedan hotel koji je smješten u naselju Pomena. Osim u hotelu smještaj možete potražiti u jedan od tri kampa ili privatno.
1 HOTEL, 3 KAMPA
4 HOTELA, 2 KAMPA
NP Plitvička jezera nudi smještaj u četiri hotela i dva autokampa. Osim ove ponude na rasploaganju je i privatni smještaj.

NAJVIŠA CIJENA ULAZNICE PO OSOBI

Cijene ulaznica za odrasle od siječnja do lipnja iznose 70 kn, a ostalo vrijeme 50 kn. Za djecu do 7 godina ulaz je besplatan, a popust postoji za grupe, studente, mlade do 18 godina i umirovljenike.
70 kn
180 kn
Cijene ulaznica variraju ovisno godišnjem dobu. Zimi je ulaznica za odrasle 55 kn, u proljeće i jesen 110 kn, a ljeti 180 kn. Postoje popusti za grupe, djecu i studente. Ulaz za invalide i djecu do 7 godina je besplatan.

MJESEČNI BROJ POSJETITELJA

Nacionalni park Mljet prošle je godine zabilježio 100,000 posjeta, što je otprilike 8,300 posjetitelja mjesečno.
8,300
110,000
Nacionalni park Plitvička jezera je 20. rujna 2014. dočekao je svog milijuntog posjetitelja za ovu godinu, što mjesečno iznosi oko 110,000 posjeta.