Nova godina

Nova godina

Kineska Nova godina

Kineska Nova godina

50% 50%
52 Glasova
10 Glasova

Solarna ili lunarna?

Novu godinu potrebno je primjereno dočekati kako bi bila što naklonjenija našim potrebama. ‘Zapadnjaci’ to rade na jedan način, a istočnjački narodi na drugi. Koji način ti se više sviđa?

ZEMLJE

Zapadnjačka Nova godina slavi se u gotovo cijelom svijetu jer se bazira na gregorijanskom kalendaru koji je internacionalni standard.
SVE
ISTOČNJAČKE
Kineska Nova godina slavi se u Kini i ostalim istočnjačkim zemljama koje uz gregorijanski kalendar koriste i lunarni.

POVIJEST

1. sječnja 153. godine prije Krista, po prvi puta je proslavljena nova godina u Rimu. Dok je godina imala 10 mjeseci i ožujak kao prvi mjesec u godini, proslava se održavala 1. ožujka.
153. godina pr. Kr.
14. stoljeće pr. Kr.
Kinezi su stvorili svoj kalendar za dinastije Shang u 14. stoljeću prije Krista, a najranije zabilježene proslave održane su za mladog mjeseca blizu zimskog solsticija.

KALENDAR

U svijetu je danas standardno korištenje gregorijanskog kalendara baziranog na solarnom ciklusu. Nastao je od julijanskog kalendara, koji mu je vrlo sličan, ali nije bio toliko precizan.
SOLARNI CIKLUS
LUNARNI CIKLUS
Kineski kalendar baziran je na lunarnom ciklusu, ima 12 mjeseci, a svake druge ili treće godine ima 13 mjeseci, godina ima između 353 i 355 dana, a prijestupna 383 i 385 dana.

TRAJANJE PROSLAVE

Zapadnjačka nova kalendarska godina obilježava se početkom proslave na Slivestrovo, posljednji dan stare godine i završava sljedeći dan, 1. siječnja, na Novu godinu.
2 DANA
14 DANA
Mjeseci u linarnom kalendaru se ravnaju prema položajima mjeseca, tako da proslava kineske Nove godine ne pada uvijek na isti datum. Proslava traje dva tjedna.

PROSLAVA

Proslava nove godine razlikuje se među zemljama, ali u suvremenom društvu gotovo da su neizbježni vatromet i ispijanje šampanjca u pola noći nakon odbrojavanja do pola noći.
VATROMET I ŠAMPANJAC
CRVENA BOJA I ZMAJEVI
Pripreme za proslavu nove godine uključuju crvenu boju koja simbolizira sreću, krepost, istinu i iskrenost te plesove ljudi obučenih u kostime zmajeva i lavova koji tjeraju zle duhove.

TRADICIJA

Tradicionalni običaji dočeka nove godine i ispraćaja stare se razlikuju, ali uvijek uključuju vjeru u bolje sutra, odnosno bolju godinu koja slijedi.
POZDRAV NOVOJ GODINI
POZDRAV NOVOJ GODINI
Tradicionalna proslava uključuje brojna praznovjerja, od zabrane tuširanja i iznošenja smeća, tjeranja zlih duhova bukom do obaveznog nošenja crvenog rublja.

HRANA

Hrana na proslavi Nove godine je raznolika i bogata, kako bi takva bila i cijela naredna godina. Popularno je sve delicije zaliti šampanjcem.
RAZNOLIKA S ŠAMPANJCEM
SLATKA
Tradicionalne slastice na proslavi nove kineske godine su puding od riže, hrskave knedle, kandirano voće i sjemenke i sve što bi moglo zasladiti izglede u nadolazećoj godini.