Marilyn Monroe

Marilyn Monroe

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn

50% 50%
36 Glasova
36 Glasova

Marilyn ili Audrey?

Predstavljamo dvije filmske ikone 20. stoljeća! Jedna je oličenje seksipila, druga elegancije i odmjerenosti. Koja od njih je tebi draža? Klikom odaberi pobjednicu!

BIOGRAFSKI PODACI

Marilyn Monroe rođena je 1. lipnja 1926. u Los Angelesu, u Americi. Bila je američka filmska glumica, pjevačica, model i pop ikona pedesetih i ranih šezdesetih godina 20. stoljeća.
1926.
1929.
Audrey Hepburn rođena je 4. svibnja 1929. u Bruxelesu, u Belgiji. Bila je filmska i kazališna glumica, manekenka i humanitarka.

ROĐENO IME

Marilyn je rođena pod imenom Norma Jeane Mortenson u sirotištu. Njena baka, Della Monroe Grainger, krstila ju je pod imenom Norma Jean Baker, no ona je 1956. promijenila ime u Marilyn Monroe.
NORMA JEANE MORTENSON
AUDREY KATHLEEN RUSTON
Rođena je kao Audrey Kathleen Ruston, a njezin otac je kasnije dodao prezimenu Hepburn. Nakon razvoda roditelja živjela je u Nizozemskoj gdje se koristila pseudonimom Edda Van Heemstra.

PRIVATNI ŽIVOT

Marilyn je djetinjstvo provela u udomiteljskim obiteljima, dok se sa 16 godina nije udala. Kasnije se udala još dva puta, a sva tri puta se razvela. Nije mogla imati djece. Psihoterapija joj nije bila nepoznanica.
3 BRAKA
3 BRAKA
Audrey se udala tri puta i rodila je dva sina u dva braka, za posljednjeg životnog partnera nikad se nije udala. Bila je skromna, draga i šarmantna osoba te je radila za UNICEF kao veleposlanica dobre volje.

KARIJERA

Marilyn Monroe započela je karijeru kao model. Prvi ugovor s filmskom kućom potpisala je 1946. godine. Počela je s glumom u manjim ulogama i tako napredovala do poznate glumice, seks simbola i pop ikone.
1945. - 1962.
1948. - 1992.
Nakon rata su se Audrey i njena majka preselile u London gdje je ona učila plesati balet. Radila kao model, a 1951. počela glumiti, većinom u malim ulogama. Ubrzo je postala uspješna filmska i kazališna glumica.

FILMOVI

Od 33 filma u kojima je glumila, najznačajniji su: ‘Sedam godina vjernosti’, ‘Autobusna stanica’, ‘Princ i plesačica’ i ‘Neki to vole vruće’.
33
29
Audrey je glumila u 29 filmova, od kojih su najznačajniji ‘Praznik u Rimu’ za kojeg je dobila Oscara, zatim ‘Sabrina’, ‘Doručak kod Tiffanyja’ i ‘My Fair Lady’.

STIL

Marilyn je zračila toplinom, seksipilnošću i iskrenošću. Smatrana je pop ikonom i seks simblom, pogotovo u Americi. TV Guide Network proglasio ju je najseksipilnijom ženom svih vremena.
SEKSIPIL
ELEGANCIJA
Audrey je na izgled uvijek elegantna, odmjerena i sofisticirana. Proglašena je najbolje odjevenom poznatom osobom 1961. i sve do smrti bila je modna ikona. Naziva ju se najljepšom ženom svih vremena.

HALJINA IZ FILMA

Haljina Marilyn Monroe iz filma ‘Sedam godina vjernosti’ prodana je za 4,6 milijuna dolara 2011. godine.
4,6 MILIJUNA DOLARA
734 TISUĆE DOLARA
Mala crna haljina iz filma ‘Doručak kod Tiffanyja’, 2006. godine prodana je za 467,200 funti, odnosno oko 734 tisuće dolara.

NAGRADE I PRIZNANJA

Maryline najznačajnije nagrade su: Zlatni globus za najbolju glumicu u filmu ‘Neki to vole vruće’, Zlatni globus za najomiljeniju svjetsku filmsku glumicu te je dobila zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih.
ZLATNI GLOBUS
OSCAR
Audrey je osvojila Oscara za najbolju glumicu u filmu ‘Praznik u Rimu’, četiri puta bila je nominirana za najbolju glumicu u filmovima ‘Sabrina’, ‘The Nun's Story’, ‘Doručak kod Tiffanya’ i ‘Sama u tami’.

SMRT

Marilyn je pronađena mrtva u 36 godini života, 5. kolovoza 1962. Njena smrt i danas je predmet raznih nagađanja, no pretpostavlja se da je počinila samoubojstvo predoziranjem.
1962.
1993.
Audrey Hepburn preminula je u 64 godini života 20. siječnja 1993. u Tolochenazu, u Švicarskoj, od posljedica rijetke vrste raka slijepog crijeva.