Limuzina

Limuzina

Karavan

Karavan

50% 50%
68 Glasova
45 Glasova

Limuzina ili karavan?

Donosimo dvoboj između dva oblika karoserija i pripadajućih im karakteristika. Koji tip automobila ti preferiraš? Klikom daj glas pobjedniku!

IZGLED KAROSERIJE

Limuzina je gradski automobil s četverim vratima i prtljažnikom odvojenim od putničke kabine. Bilo koji automobil ovakvog oblika karoserije je limuzina.
LIMUZINA
KARAVAN
Karavan je izveden iz oblika limuzine i ima petora vrata. Krov se nastavlja sve do stražnjeg kraja, a prtljažnik se nalazi iza stražnjih sjedala te dijeli prostor s putničkom kabinom.

PORIJEKLO NAZIVA

Limuzina je dobila ime po francuskoj provinciji Limousin čiji su stanovnici nosili šešire sličnog profila. U francuskoj se limuzina naziva ‘berline’, u Velikoj Britaniji ‘saloon’, a u Americi ‘sedan’.
FRANCUSKI JEZIK
ENGLESKI JEZIK
Naziv karavan izveden je engleskog ‘car and van’, što znači ‘automobil i kombi’. Ovakav automobil u Americi se naziva ‘station wagon’, u V. Britaniji ‘estate car’, a u Francuskoj ‘break’.

PRTLJAŽNIK

Limuzina zbog oblika prtljažnog prostora omogućuje utovar manje količine predmeta u odnosu na karavan. Prosječna zapremnina iznosi od oko 350 do 480 litara, ovisno o modelu.
480 litara
1800 litara
Prosječna zapremnina prtljažnog prostora je oko 500 litara, a sa spuštenim sjedalima može narasti i do oko 1800 litara. Ovisno o modelu ove vrijednosti mogu varirati.

CILJANA PUBLIKA

Limuzina je automobli namjenjen mlađoj publici, ali pogodan je i za manje obitelji. Kada su obiteljska putovanja u pitanju, može nastati problem zbog manje količine prtlježnog prostora.
MLAĐA
OBITELJI
Karavan je automobil pogodan za veće obitelji i česta putovanja s puno prtljage. Također je pogodan za obitelji s malom djecom jer se lako mogu smjestiti dječja kolica i ostale potrepštine.

POTROŠNJA GORIVA

Limuzina, ovisno o modelu i proizvođaču, u pravilu troši podjednake količine goriva kako i karavan sa sličnim karakteristikama.
VARIRA
VARIRA
Ukoliko nije opterećen velikom količinom prtljage, karavan u pravilu ne troši više nego limuzina. Naravno, potrošnja ovisi o modelu i proizvođaču.

CIJENA

Kod kupnje nove limuzine, cijena uvelike ovisi o modelu, proizvođaču, dodatnoj opremi i raznim drugim opcijama. U pravilu, cijena limuzine se najčešće značajno ne razlikuje od cijene karavana istog ranga.
PODJEDNAKA
PODJEDNAKA
Pri kupnji novog karavana cijena ovisi o raznim faktorima, no u pravilu, cijena karavana i limuzine se bitno ne razlikuje od limuzine sličnih karakteristika.