LED žarulja

LED žarulja

Fluorescentna žarulja

Fluorescentna žarulja

50% 50%
68 Glasova
12 Glasova

LED ili fluorescentna rasvjeta?

Uspoređujemo dvije alternative standardnoj žarulji sa žarnom niti - LED tehnologiju i fluorescentne žarulje! Koji je tvoj favorit za uštedu energije i novca? Klikom odaberi pobjednika!

POVIJEST

LED tehnologija otkrivena je 1960-ih u laboratorijima General Electrica. Rasvjetna tijela LED u principu uopće nisu žarulje, već čipovi koji emitiraju svjetlost kada prime električnu struju.
1960.
1890.
Prethodnica današnje štedne žarulje je žarulja iz 1890-ih godina, a korištena je u fotografskim studijima i industriji. Današnju štednu žarulju izumio je Ed Hammer, inženjer General Electrica 1973. godine.

NAČIN RADA

LED (light emmitting diode) sastoji se od nekoliko slojeva poluvodičkog materijala. Svjetlo se proizvodi u aktivnom sloju, a boja svjetlosti ovisi o materijalu korištenom u čipu.
ČIP
PRINCIP IZBOJA
Fluorescentne ili štedne žarulje rade na principou izboja u živinim parama gdje se generira nevidljivo UV zračenje i pretvara u vidljivu svjetlost pomoću fosfora na unutrašnjosti žarulje. Postoje integrirane i neintegrirane.

TEHNOLOŠKE KARAKTERISTIKE

Najznačajnije prednosti su izuzetno dug vijek trajanja na koji ne utječe paljenje i gašenje, rijetki prijevremeni kvarovi, male dimenzije, visoka otpornost na udarce i vibracije, nema IR/UV zračenja, mala snaga i usmjerena distribucija svjetla.
VIŠE
MANJE
Fluorescentne žarulje su osjetljive na promjenu napona, izloženost vibracijama i udarcima, temperaturu okoline te na kratkotrajna uključivanja od nekoliko minuta koja mogu skratiti vijek trajanja štedne žarulje i do 85%.

EFIKASNOST

LED imaju efikasnost pretvaranja električne energije u svjetlost 80 od 95%, najčešće imaju 85 Im/w (lumen dobivene svjetlosti za svaki watt električne snage) pa žarulja sa žarnom niti snage 60W daje istu količinu svjetla kao dioda od 10W.
85 lm/w
60 lm/w
Uobičajena fluorescentna žarulja ima efikasnost pretvaranje električne energije u svjetlosnu energiju između 17 i 21%, odnosno daje 60 lm/w. Tako štedna žarulja od 14W daje svjetlost kao obična žarulja od 60W.

SLABLJENJE OSVJETLJENJA

Pri kraju radnog vijeka svjetlost LED žarulje će biti slabija za 30% – 50%, ovisno o definiciji proizvođača. LED žarulje mogu biti raznih tonova i boja iako u osnovi emitiraju hladni spektar.
30% - 50%
70% - 80%
Što su starije, štedne žarulje proizvode manje svjetlosti za 70% - 80%. Štedne žarulje daju spektar koji ovisi o tipu fluorescentnog premaza jer standardno emitiraju hladni spektar.

TRAJNOST

LED žarulja traje oko 5 puta duže od fluorescentne. Životni vijek LED žarulje je približan, neki proizvođači tvrde da nove LED žarulje mogu trajati i do 25 godina kod normalnog kućnog korištenja, no ovo još nije potvrđeno.
50 000 radnih sati
10 000 radnih sati
Obično imaju vijek trajanja oko 10 000 radnih sati, što je oko 5 puta manje od LED žarulja. Vijek trajanja ovih žarulja drastično se smanjuje uključivanjem samo na nekoliko minuta.

CIJENA ZA 50,000 RADNIH SATI

LED žarulja cijene 65 kuna, snage 10W (ekvivalent standardnoj žarulji od 60W) plus potrošena električna energija za 50 000 radnih sati daje ukupan trošak od oko 340 kn. Cijene žarulja mogu biti različite.
340 kn
310 kn
Pet žarulja snage 14W (ekvivalent standardnoj žarulji od 60W) potrebno je za 50 000 radnih sati. Ako im je cijena 65kn, dale bi ukupan trošak od oko 310kn. Cijene ovih žarulja također mogu varirati.

EKOLOŠKA PRIHVATLJIVOST

LED žarulje ne sadrže živu i mogu se reciklirati jer u pravilu ne sadrže opasne tvari i plinove no neki modeli, zbog neugodno hladnog plavkastog svijetla, kao i štedne žarulje koriste fosforni sloj pa je moguće je da LED žarulje isijavaju UV zračenje.
VIŠA
NISKA
Štedne žarulje sadrže živu, otrovnu i kancerogenu tvar koja se u slučaju pucanja žarulje oslobađa u atmosferu. U slučaju razbijanja nužno je odmah otvoriti prozore prostorije, a ostatke praha i stakla pokupiti ljepljivom trakom.