Kuća

Kuća

Stan

Stan

50% 50%
96 Glasova
31 Glasova

Kuća ili stan?

Kuća i stan oslikavaju dva različita načina života, a njihovi stanari su ljudi s potpuno različitim navikama i potrebama. U koju kategoriju ti spadaš? Klikni i podijeli s nama svoje mišljenje!

PREDNOSTI

Kuća s okućnicom pruža veći prostor od stana za uživanje u privatnosti, druženju, neometanom slušanju glazbe, ima prostora za kućne ljubimce, dječje tobogane i drugo.
PRIVATNOST
BLIZINA SVEGA
Prednost stana u gradu je veća dostupnost raznih sadržaja, blizina škole, vrtića, mjesta za izlaske, restorana, trgovina i slično. Naravno, jednostavnije održavanje je velika prednost.

LOKACIJA

Kuće su obično smještene izvan centra grada pa ono što bi u gradu bilo na dohvat ruke iziskuje više vremena i organizacije. Prednost je bolja kvaliteta života daleko od gradske vreve i buke.
IZVAN GRADA
U GRADU
U gradu je sve blizu i lako dostupno, ali potpuni mir je gotovo nemoguć zbog gradske buke i suživota sa ostalim stanarima iz susjednih stanova.

VRT

Zaljubljenici u vrtove mogu urediti prekrasnu okućnicu, posaditi cvijeće, voće ili povrće, možda čak i izgraditi bazen, no održavanje vrta iziskuje prilično truda i vremena.
DA
NE
Zgrade najčešće nemaju vrt. Samim time što nema vrta, oko njega nema nikakvih dodatnih obaveza, što ostavlja slobodno vrijeme za druge aktivnosti.

PROŠIRIVANJE

Prednost kuće je što se uvijek može proširiti na onoliko prostora koliko je potrebno i onako kako je najpraktičnije jer okućnica to dozvoljava.
PO ŽELJI
OGRANIČENO
U stanu kupac pristaje na zamisli arhitekta i ne ostaje mu previše prostora za vlastite kreacije. Preuređivanje je moguće u već zadanim okvirima stana.

TROŠKOVI I ODRŽAVANJE

Troškovi grijanja u pravilu su veći nego u stanovima. Održavanje kuće je kompleksnije zbog veće površine, a za popravke se potrebno pobrinuti se sam.
VEĆI
MANJI
Održavanje stana puno je jednostavnije od održavanja kuće, a troškovi su nešto manji i uključuju stambenu pričuvu zgrade, veće gradske prireze, plaćanje parkirnog mjesta i slično.

ENERGETSKA UČINKOVITOST

Kuće prosječno imaju toplinsku izolaciju kao najslabiju točku, a postavljanje iste je skupo. Grijanje je jedan od najvećih troškova života u kući.
NIŽA
VIŠA
Stanovi, sa ili bez izolirane fasade, su po pitanju grijanja i hlađenja energetski učinkovitiji od kuća jer djele zidove i hodnike te se tako međusobno izoliraju.

CIJENA

Prednost kupnje kuće je jeftinija cijena po kvadratu, ali su često veće kvadrature od stanova, što podiže cijenu. Daljna ulaganja su veća nego kod stana.
NIŽA
VIŠA
Kvadrat stana veće je cijene od kvadrata kuće, a dodatno varira ovisno o raznim faktorima, najčešće o lokaciji i starosti. Daljni troškovi održavanja su niži nego oni za kuću.