Koža

Koža

Imitacija kože

Imitacija kože

50% 50%
69 Glasova
30 Glasova

Prava ili imitacija?

Voliš nositi kožnu obuću, odjeću i modne dodatke? Po kojim kriterijima biraš između prave kože i njezine imitacije? Daj glas za svoj odabir i pomozi razriješiti ovaj dvoboj!

PORIJEKLO

Sirova životinjska koža prosječno ima kemijski sastav od 65% vode, 1% masti i 0,5% mineralnih tvari, a ostatak su bjelančevine kolagen, keratin i elastin.
ŽIVOTINJSKO
PLASTIKA
Postoje razne imitacije kože. Mogu biti izrađene od materijala kao što su polivinil klorid (PVC), poliuretan i tekstilnih polimera kompozitnih mikro-vlakana.

POČETCI KORIŠTENJA

Od prapovijesti ljudi su lovili životinje za hranu, a kožu su koristili za izradu šatora, odjeće i obuće. Kožu su čuvali od propadanja procesom sušenja, dimljenjem i premazivanjem masnoćama.
PRAPOVIJEST
19. STOLJEĆE
Sredinom 19. stoljeća kemičari su otkrili polivinil klorid, čija se pjenasta verzija najčešće koristi za izradu raznih imitacija kože.

PROIZVODNJA

Za industrijsku proizvodnju koriste se kože domaćih i nekih divljih životinja te gmizavaca. Proces obrade (štavljenja) je vrlo kompliciran i sadrži oko 25 koraka.
OBRADA
PROIZVODNJA
Proizvodnja imitacije kože je zapravo proizvodnja različitih tipova plastičnih materijala koji se obrađuju kako bi izgledali poput kože. Danas postoje vrlo vjerne imitacije kože.

EKOLOŠKA PRIHVATLJIVOST

Kod proizvodnje kože često se koriste brojne kemikalije koje zagađuju okoliš ili se životinje uzgajaju samo zbog kože. Eko koža je nastala od kože životinja za prehranu i ne koristi toksične kemikalije.
VIŠA
NIŽA
Plastika od koje se radi imitacija koža, često nazivana ‘eko’ kožom, proizvodi se uz pomoć raznih po zdravlje opasnih kemikalija i nije potpuno biorazgradaiva što je opasnost za biljke, životinje i ljude.

OSOBINE

Postoje razne vrste kože, a svaki proizvod koji sadrži 80 i više posto kože, smije se nazvati kožnim proizvodom. Koža je vrlo pogodna za obuću i odjeću jer jer prirodan materijal koji ne propušta vlagu izvana, a ipak ne zagušuje.
KVALITETA
VARIRA
Imitacija kože se proizvodi ‘od nule’ i moguće je dobiti željene karakteristike pravilnim odabirom plastičnih materijala i obrade. Imitacije mogu biti bolje ili lošije te su općenito lošijih karakteristika od prave kože - lakše pucaju i nisu prozračne.

CIJENA

Cijena kože ovisi o tome od koje životinje je uzeta, kojih je karakteristika, kako je obrađena i je li proizvedena po eko standardima ili ne. Cijena kože veća je od cijene imitacija.
VIŠA
NIŽA
Cijene imitacija kože su niže jer su materijal i proizvodni proces jeftiniji, ali se često prodaju po visokim cijenama pod nazivima ‘skaj’, ‘veganska’ ili ‘eko’ koža.