iOS

iOS

Android

Android

50% 50%
30 Glasova
93 Glasova

Google ili Apple? 


Dvoboj operacijskih sustava! Nismo sigurni imaju li iOS i Android ikoju sličnost, zbog toga bi trebalo biti lako donijeti odluku!

IZUMITELJ

iOS je operacijski sustav kojeg je razvila američka tvrtka Apple Inc. Sustav je prvi puta predstavljen 29. lipnja 2007. godine, a najnoviji iOS 8 je predstavljen u rujnu 2014. godine.
APPLE
GOOGLE
Android je operacijski sustav kojeg je razvila američka tvrtka Google. Sustav je prvi puta predstavljen 23.rujna 2008. godine, a najnoviji 5.0 Lollipop je predstavljen u studenom 2014.

PRILAGODBA

iOS sustav ostavlja manje mogućnosti izbora i prilagođavanja sustava željama korisnika. Takav ideološki koncept gotovo da i ne postoji, a čini se da mu se ne moramo nadati uskoro.
OGRANIČENA
POTPUNA
Android sustav ostavlja mnogobrojne mogućnosti izbora i prilagođavanja sustava željama korisnika. Korisnici mogu prilagoditi gotovo sve, a svako novo izdanje nudi više izbora.

APP TRGOVINA

Apple Store nudi preko milijun različitih aplikacija svojim korisnicima. Prvi online Apple Store je postavljen davne 1997., a korisnicima iOS-a je na raspolaganju od srpnja 2010. godine.
APPLE STORE
GOOGLE PLAY
Google Play nudi preko milijun različitih aplikacija svojim korisnicima. Predstavljen je 2008. godine. Uskoro se očekuje i mogućnost kupovine komercijalnih aplikacija iz Hrvatske.

MOBITELI

iOS operacijski sustav se nalazi samo na Appleovim uređajima, što od mobitela znači samo na iPhoneu. Na ostalim Appleovim proizvodima poput iPoda i iPada nalazi se od 2007. i 2010. godine.
JEDAN
VIŠE
Najveći broj Androida koji se prodaju dolazi uz Samsunogve mobitele, ali Android kao operacijski sustav dolazi i sa mobitelima proizvođača kao što su LG, Google, HTC i Motorola.

POSLOVNI

iOS je kao operacijski sutav češće korišten u poslovne svrhe i za razvoj poslova. 60.2 posto poslovnih subjekata u svijetu koristi iOS. Najveći broj takvih korisnika dolazi iz SAD-a i Indije.
VIŠE
MANJE
Andorid se rjeđe koristi u poslovne svrhe i za razvoj poslova. 39.8 posto poslovnih subjekata u svijetu koristi Android. Najveći broj takvih korisnika dolazi iz SAD-a i Australije.

KORISNICI

21 posto od ukupnog broja korisnika mobilnih telefona u svijetu koristi iOS sustav. U Sjedinjenim Američkim Državama je taj postotak veći iznosi približno 40 posto.
21%
70%
70 posto od ukupnog broja korisnika mobilnih telefona u svijetu koristi Android sustav. U Sjedinjenim Američkim Državama je taj postotak niži iznosi približno 50 posto.