Ekonomija

Ekonomija

Zdravstvo

Zdravstvo

50% 50%
126 Glasova
195 Glasova

Između ekonomije i medicine, ti biraš...?

Liječiti ljude ili krojiti financijske sustave? Za koji posao imaš više talenta? Odluči jesi li više za ekonomsko ili medicinsko obrazovanje i podijeli svoj odabir sa svima.

Srednjoškolski smjerovi

Ekonomske škole najčešće nude dva smjera obrazovanja – za ekonomista ili referenta. Neke škole osim ta dva smjera nude školovanje za komercijalista ili poslovnog tajnika.
2 - 4
6+
Medicinske srednje škole nude smjerove obrazovanja za medicinsku sestru ili tehničara, fizioterapeutskog tehničara, dentalnog asistenta, farmaceutskog tehničara, primalje i laboratorijskog tehničara.

Fakultetski smjerovi

Ekonomski fakulteti u Hrvatskoj najčešće nude svojim studentima smjerove menadžmenta, financijskog menadžmenta, marketinga, poduzetništva i poslovne informatike. Mogući iznimni smjerovi.
5
4
Medicinski fakulteti u Hrvatskoj najčešće nude svojim studentima smjerove obrazovanja za doktore medicine, medicinske sestre, fizioterapeute,sanitarne inženjere i zubare. Mogući iznimni smjerovi.

Trajanje visokoškolskog obrazovanja

Predidiplomski studij na ekonomskom fakultetu traje tri, a diplomski dvije godine. Moguć je i upis na poslijediplomski, trogodišnji doktorski te trogodišnji stručni studij.
5 godina
6 godina
Obrazovanje za doktora medicine u Hrvatskoj traje 6 godina, a ostali smjerovi mogu trajati tri godine ako su u sklopu više škole ili pet godina od kojih su tri preddiplomski studij.

Upisne kvote na fakultet

Upisne kvote za upis na preddiplomski studij ekonomije se razlikuju u svim gradovima, a kreću se od 270 do 490 reodvnih i izvanrednih studenata, što čini prosjek od 380 studenata.
270 – 490
215 – 418
Upisne kvote za upis na integrirani preddiplomski i diplomski studij medicine se razlikuju u svim gradovima, a kreću se od 215 do 418 reodvnih i izvanrednih studenata, što čini prosjek od 300 studenata.

Zaposlenost

Ekonomisti su jedna od najnezaposlenijih grupa ljudi. Unatoč prilično velikoj potražnji za ekonomistima, broj nezaposlenih ekonomista iznosi nekoliko desetaka tisuća osoba.
-
+
Broj nezaposlenih doktora medicine i zdravstvenih stručnjaka je znatno manji od broja nezaposlenih doktora. Sveukupno se broj nezaposlenih zdravstvenih radnika mjeri u nekoliko tisuća.

Traženost

Gledajući samo traženost ekonomskih djelatnika prema burzi rada, bez obzira na broj nezaposlenih, ona je visoka zbog raznolikosti poslova koje ekonomisti mogu obavljati.
+
+
Potražnja za doktorima medicine, liječnicima i medicinskim tehničarima je visoka i to bez obzira na broj nezaposlenih medicinara. Nedostatak zdravstvenih djelatnika je u stalnom porastu.

Primanja

Na popisu deset najplaćenijih zanimanja u 2014. godini nema ekonomista, ali najveće plaće menadžera, poduzetnika i marketing stručnjaka su visoko iznad prosječnih plaća.
7/10
10/10
Od deset najplaćenijih zanimanja u 2014. godini, čak sedam ih je iz područja biomedicine i zdravstva. Tu spadaju kirurzi, doktori opće prakse, psihijatri, ortodonti, zubari, farmaceuti i ortopedi.