Dres 1998

Dres 1998

Dres 2016

Dres 2016

50% 50%
90 Glasova
139 Glasova

1998 ili 2016?

Koji dres bi ti odabrao?

Simbol

Jedinstveni crveno bijeli kvadratići od početka su simbol nacionalnog identiteta, no odmak od tradicionalnih kvadratića dogodio se na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, kada kvadratići više nisu bili pravilni nego su predstavljali vijoreću zastavu.
Šahovnica 1998.
Šahovnica 2016.
Uzorak šahovnice je, naravno, ostao isti, no novi dres sada ima slične izmjene kao 1998. godine. Naime, dizajneri su i ovoga puta bili inspirirani zastavom koja vijori na vjetru, zbog čega su hrvatsku šahovnicu postavili lagano valovito.

Dizajner

Lotto je svojim dizajnom obilježio ne samo 1998. godinu, nego i prvo desetljeće dresova. Jedinstvenom šahovnicom sačuvao je simbol hrvatskog identiteta, no zanimljive izmjene na dresu kao što je vijoreća zastava, ostale su zapamćene.
Lotto
Nike
Nike je od 2000. godine preuzeo proizvodnju dresova, pa je tako i za ovu, 2016. godinu predstavio novi dizajn dresa, koji je ponovno dobio tradicionalne elemente, no ovoga puta s modernim detaljima.

Tehnologija

Dres naše nogometne reprezentacije davne 1998. godine, sastojao se od materijala koji su omogućavali da se znoj s kože prenese na vanjski dio dresa, gdje brže isparava i ne smeta igraču.
Prozračnost
Prozračnost
Nike je ove godine igračima omogućio najbolje performanse – prozračnost i ekološki održive materijale. Naime, cijeli dres napravljen je od recikliranog poliestera koji je napravljen od recikliranih plastičnih boca, a za svaki dres korišteno je 18 recikliranih plastičnih boca.

Dizajn

Šahovnica je 1998. godine postavljena valovito, tako da predstavlja vijoreću zastavu. No, samo je pola dresa bilo u kvadratićima, a druga polovica je bila bijela. Dres je također imao i kragnu, donji dio dresa bio je bijele boje, a štucne plave boje.
Valoviti kvadratići (pola dresa)
Valoviti kvadratići (cijeli dres)
Novi je dres sav u vijorećim kvadratićima te ima lagani V izrez oko vrata s plavim i crvenim obrubom. Na bočnim stranama nalazi se plava traka koja se širi tijekom pokretanja. Donji dio dresa je bijele boje s plavom trakom sa strane, a štucne su također dizajnirane prepoznatljivom hrvatskom šahovnicom.

Nogometaš

Hrvatska je 1998. godine u Francuskoj ostvarila do sada najveći uspjeh zauzevi treće mjesto. Šuker je tada postao najbolji strijelac prvenstva.
Davor Šuker
Luka Modrić
Luka Modrić ušao je u povijest hrvatskog nogometa nakon brojnih uspjeha te će zasigurno i ove godine ostvariti odlične rezultate za našu momčad.

Najljepši dres

Engleski Times objavio je popis 50 najljepših dresova ikada, a dres hrvatske nogometne reprezentacije iz 1998. godine našao se na 32. mjestu. Nakon što je Hrvatska te godine osvojila brončanu medalju, neki su čak pokušali kopirati ovu crveno-bijelo kombinaciju.
Engleski Times
New York
Hrvatski novi dres plijenio je možda i najveću pažnju na predstavljanju dresova u New Yorku u sklopu “Nike Innovation Summita”. Dizajner se također složio sa sličnostima dresa iz 1998. godine te je naglasio kako oni uvijek gledaju prema prošlosti i analiziraju što se tada dogodilo, a Francuska je 1998. godine očito bila lijepa poveznica.

Rezultat

Novi dres 1998. godine donio je i nove pobjede za našu nogometnu reprezentaciju. Tako je Hrvatska osvojila brončanu medalju pobjedom protiv Nizozemske te ostvarila najbolji nogometni rezultat koji pamtimo!
Brončana medalja
?
Je li se polet novog dresa prenio i na teren, saznat ćemo ove godine na skorašnjem Europskom prvenstvu u Francuskoj.