Crne zubne plombe

Crne zubne plombe

Bijele zubne plombe

Bijele zubne plombe

50% 50%
23 Glasova
88 Glasova

Crno ili bijelo?

Trenutno kod stomatologa možemo birati između crnih i bijelih plombi. Znaš li koja je razlika? Donosimo činjenice, ti presudi! 

MATERIJAL

Crne plombe su po sastavu amalgami, odnosno slitina žive (oko 50%) s jednom ili više kovina, najčešće kositrom, srebrom i bakrom.
AMALGAM
KOMPOZITNA SMOLA
Suvremene bijele plombe po sastavu su kompozitne smole, odnosno spoj čestica kvarca i različitih minerala u smolastoj bazi.

TRAJNOST I ČVRSTOĆA

Amalgam je vrlo čvrst materijal otporan na djelovanje jakih žvačnih sila, ali ne spaja se sa zubom pa nastaju rubne pukotine između zuba i ispuna što vodi do novog karijesa.
DA
DA
Najnovije generacije kompozita riješile su i pitanje trajnosti ispuna te se prožimaju sa zubom pa je njihova veza puno čvršća i smanjuje šansu nastanka karijesa na spoju.

BRUŠENJE ZUBA ZA POSTAVLJANJE

Amalgam nema mogućnost kemijskog vezanja za zubno tkivo već se mehanički veže / uglavljuje pa je potrebno izbrusiti i zdrav dio zuba.
VEĆE
MANJE
Za izradu bijele plombe nije potrebno brusiti ništa više zuba osim karijesa jer se kompozitna smola kemijski lijepi na zubno tkivo i estetski izgleda savršeno.

ESTETIKA

Ukoliko je amalgamski ispun gladak i sjajan, s rubovima dobro priljubljenim uz rubove okolnog zubnog tkiva, nije ga potrebno odstraniti ukoliko ne narušava estetiku vidljivih zuba.
NE
DA
Suvremeni estetski materijali omogućavaju izradu potpuno nevidljive restauracije koja se vizualno ne razlikuje od okolnog zubnog tkiva i bitno poboljšava estetiku.

ŠTETNOST PO ZDRAVLJE

Amalgam se koristi već stotinu godina i nije toliko loš materijal koji nipošto ne smijete staviti u usta iako se lome koplja oko njegove prihvatljivosti jer tijekom postavljanja i otklanjanja ispušta nezdrave živine pare.
MANJA
NE
Suvremene kompozitne ispune smatraju se sigurnima za zdravlje i kvalitetnom alternativom amalgamskim crnim plombama i u nekim zemljama su ih potpuno istisnule.

EKOLOGIJA

Norveška i Švedska su zakonom zabranile amalgam zbog štetnog utjecaja žive na okoliš onečišćenjem iz stomatoloških ordinacija u otpadne vode te putem kremiranja tijela koja su imala dentalni amalgam.
NEPRIHVATLJIVO
PRIHVATLJIVO
Današnje kompozitne ispune smatraju se sigurnima za okoliš te kvalitetnom alternativom amalgamskim plombama, a neke zemlje koriste smo ovakve ispune u stomatologiji.

HZZO I CIJENA

Ukoliko osoba ima zdravstveno osiguranje, ostavljanje amalgamskih plombi je besplatno na svim zubima.
POKRIVA OSIGURANJE
DJELOMIČNO POKRIVA OSIGURANJE
Za osiguranike su bijele plombe besplatne samo u prva tri zuba, a od četvorke na dalje postupak i plombiranje plaćaju samostalno prema cjeniku Hrvatske komore dentalne medicine.