Božić

Božić

Uskrs

Uskrs

50% 50%
88 Glasova
33 Glasova

Zimski ili proljetni blagdan?

Bor i lampice ili gnijezdo i pisanice? Uspoređujemo dva najveća kršćanska blagdana. Uživate li više u božićnoj ili uskrsnoj čaroliji?

DATUM

Većina kršćanskih i sve katoličke crkve Božić slave po Gregorijanskom kalendaru 25. prosinca. Istočne, pravoslavne crkve koje se pridržavaju Julijanskog kalendara, Božić slave 7. siječnja.
25.12.
IZMEĐU 21.3. I 25.4.
Iako je Uskrs pomični blagdan, postupak kojim Crkva određuje točan datum nalaže da je to prva nedjelja koja pada nakon 14. dana mladog mjeseca i koja mora biti nakon 20. ožujka.

POVIJEST

Katolička je crkva u 4. stoljeću uzela u obzir paganske običaje slavljenja rođenja boga Sunca pa je, iako nikada nije potvrđeno, upravo 25. prosinca proglasila danom rođenja Isusa Krista.
336. GODINA
150. GODINA
Katolička je crkva sredinom 2.stoljeća uzela u obzir paganske običaje i slavlja tijekom proljeća te ih uskladila sa svojim vjerovanjem da je u tom razdoblju došlo do Isusovog uskrsnuća.

UKRASI

Zimzeleni bor je simbol vječnosti jer zadržava iglice i zimi kada se slavi Božić. Lampice su naslijedile starorimske običaje koji su podrazumijevali paljenje svijeća radi tjeranja tame.
BOR I LAMPICE
ZEC I PISANICE
Zec je simbol plodnosti, a jaje novog života odnosno uskrsnuća. Prema poganskom vjerovanju, Božica plodnosti je pretvorila pticu u zeca i omogućila mu da liježe jaja poput ptice.

JELA

Što se tiče jela, tradicije se razlikuju od područja, a u Hrvatskoj se najčešće na stolu nađu bistra i pileća juha, puretina s mlincima, pašticada, ostala pečenja, razne salate i kolači.
PEČENJE
JAJA
Po običaju se hrana najprije nosi na blagoslov u crkvu, a nakon toga se poslužuje na stol. Kuhana šunka, jaja, mladi luk i rotkvice su tradicionalan dio Uskrsnog doručka i ručka.

PJESME

Pjesma ´White Christmas´ autora Irvina Berlinga koju izvodi Bing Crosby, prema Guinessovoj knjizi rekorda je sa 100 milijuna prodanih primjeraka najprodavaniji singl u povijesti.
WHITE CHRISTMAS
ALIVE
Nichole Nordeman je za Natalie Grant napisala pjesmu ´Alive´ koja je po mnogima najzahtjevnija i najkvalitetnija Uskrsna pjesma. Osim naslova ´Alive´, nosi i naziv ´Mary Magdalene´.

KOMERCIJALIZACIJA

Thomas Nast je 1823. godine prvi puta nacrtao Djeda Božićnjaka koji je inače izmijenjena verzija svetog Nikole. Američki novinari su ga opisali kao djeda koji donosi božićne poklone.
DJED BOŽIČNJAK
GNIJEZDO
Iako je gnijezdo u tradicionalnom običaju dio Uskrsne tradicije kao mjesto na kojem se liježu jaja, danas ga djeca spravljaju kao mjesto na kojem se ostavljaju uskrsni pokloni.