Blender

Blender

Štapni mikser

Štapni mikser

50% 50%
34 Glasova
40 Glasova

Blender ili štapni mikser?

Kada su u pitanju kuhinjska pomagala, dobro je imati jedno od ova dva ili čak i jedno i drugo! Koje bi tebi više pomoglo pri spravljanju jela i slastica?  

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Svi blenderi, neovisno o proizvođaču, imaju veliku posudu sa ugrađenim ili izmjenjivim nožem. Posuda je oblika velike čaše koja se spaja na bazu s motorom.
STATIČAN UREĐAJ
LAKO PRENOSIV
Štapni mikser ima na svom kraju postavljenu sjeckalicu s nožem koja je odvojiva od baze s motorom. Ovo pomagalo predviđeno je za držanje u ruci.

VELIČINA

Blenderi su znatno veći od štapnih miksera i zauzimaju više kuhinjskog radnog prostora. Za vrijeme rada, baza sa motorom predviđena je za stajanje na čvrstoj površini.
VEĆI
MANJI
Štapni mikser je puno manji od blendera i predviđen je za korištenje jednom rukom te zauzima manje prostora u kuhinji. Osim što je manji, također je i lakši od blendera.

SNAGA I BRZINA

U prodaji se mogu naći blenderi snage motora od 400 W sa oko 10,000 okretaja u minuti pa sve do snage od 1,200 W sa 32,000 okretaja. Zapremnina posude može varirati od 0,4 do 2 litre.
1,200 W, 32,000 o/m
800 W, 10,000 o/m
Štapni mikseri mogu imati najmanju snagu motora od 200 W, dok najjači imaju snagu od 800 W sa preko 10,000 okretaja u minuti. Kao i kod blendera, moguće je stupnjevanje brzine rada.

IZMJENJIVI ELEMENTI

Blenderi mogu imati više od jedne izmjenjive posude. Kod kvalitetnijih blendera je moguća izmjena noža drugim nožem ili nekim drugim nastavkom, primjerice, lopaticom za miješanje.
DA
DA
Štapni mikseri, osim nastavka s rotirajućim nožem mogu imati dodatne nastavke poput pjenjače i posude manje zapremnine sa izmjenjivim nastavcima unutar nje.

ČIŠĆENJE

Kod blendera je odvojivu posudu i nastavke moguće prati ručno ili u perilici, ovisi o specifikacijama proizvođača. Baza se ne smije potopiti u vodu i čisti se vlažnom krpom.
PERILICA
RUČNO
Nastavci štapnog miksera se najčešće peru ručno, osim ako nije specificirana mogućnost pranja u perilici. Osnova s motorom uređaja se ne smije potopiti u vodu i čisti se vlažnom krpom.

PREDNOSTI

Blender je najpodobniji za izradu kašastih sokova od voća i povrća, raznih krema za kolače te za izradu pjene od bjelanjaka. Praktičan je za pripremu veće količine nekog sadržaja.
KOLIČINA SADRŽAJA
PRENOSI- VOST
Štapni mikser je vrlo praktičan za izradu pirea, za zgušćivanje juhe ili izradu kremaste juhe direktno u posudi dok je još vruća. Također je praktičan za usitnjavanje manjih količina namirnica.

CIJENA

Cijene blendera mogu jako varirati. Modeli sa slabijim motorom i plastičnom posudom mogu se naći već za oko 200 kn, dok snažni modeli sa staklenom posudom mogu koštati preko 3 000 kn.
VEĆA
MANJA
Cijene štapnih miksera mogu varirati. Slabiji modeli bez dodatne opreme mogu se naći za 50-ak kn, dok oni snažniji s dodatnom posudom i raznim nastavcima mogu koštati preko 1000 kn.