Bicikl

Bicikl

Električni bicikl

Električni bicikl

50% 50%
62 Glasova
24 Glasova

Obični ili električni?

Bicikl je popularno prijevozno sredstvo, ekološki prihvatljivo i odlično za rekreaciju. Je li tvoj izbor verzija s motorom ili bez njega? Odluči i glasaj!

POVIJEST

Kroz povijest je bilo više primjera vozila sličnih današenjem biciklu, no prvim modernim biciklom najčešće se smatra Starleyev koncept iz 1885. godine.
1885.
1890.
Prvi patenti električnog bicikla zabilježeni su već 1890-ih godina, ubrzo nakon Starleyevog bicikla. Proizvodnja je u stalnom porastu tek od 1990-ih godina.

POGON

Bicikl je vozilo, najčešće s dva kotača, koje se pogoni snagom vozača putem pedaliranja. Danas je većina bicikala opremljena mjenjačem brzina koji regulira prijenos snage.
SNAGA VOZAČA
ELEKTRIČNI MOTOR
E-bicikl ima punjivu bateriju i integriran električni motor koji može biti korišten kao pogon ili kao pomoć vozaču pri pedaliranju. Ukoliko nema mogućnosti pedaliranja, radi se o motociklu, ne o e-biciklu.

BRZINA

Prosječna brzina bicikla je od 16 do 24 km/h. Veća brzina može se postići prilagodbom aerodinamike bicikla i položaja vozača. Najveća zabilježena brzina na ravnom je 133 km/h.
16 - 20 km/h
25 - 35 km/h
Električni bicikli, ovisno o snazi motora, prosječno mogu voziti brzinom od 25 do 35 km/h. Neki modeli mogu doseći i brzine od 80 km/h, no kod nas zakon ne dozvoljava ovoliku brzinu.

VRSTE

Prema razlici u konstrukciji postoje: gradski bicikl, cestovni bicikl, brdski bicikl i BMX. Konstrukcija ovih osnovnih modela je prilagođena njihovoj namjeni.
RAZNE
RAZNE
E-bicikli dolaze u dvije osnovne verzije, ovisno o načinu korištenja električne energije pri vožnji. Postoje verzije koje pomažu kod pedaliranja ili one koje pokreću bicikl umjesto vozača.

EKOLOŠKA PRIHVATLJIVOST

Bicikl je ekološki prihvatljivo vozilo koje ne zagađuje okoliš i vrlo je pogodno za prijevoz u urbanim sredinama. Svi dijelovi su ekološki prihvatljivi i daju se reciklirati.
DA
DA
E-bicikl je ekološki prihvatljivo cestovno vozilo koje korištenjem ne zagađuje okoliš, ali neadekvatno odlaganje starih bicikala može biti štetno za okoliš zbog baterija.

POPRAVCI

Ukoliko dođe do kvarova na biciklu, lakše ih je i jeftinije sanirati zbog jednostavnosti građe u odnosu na električni bicikl.
JEFTINIJI
SKUPLJI
Ukoliko dođe do kvara na motoru bicikla, popravak može biti skup. Ostali kvarovi su u cjenovnom rangu običnih bicikala.

CIJENA

Bicikli za odrasle mogu se naći po cijeni od oko 1000 kn, ovisno o modelu. Kvalitetniji bicikli mogu prelaziti cijenu od 10 000 kn.
MANJA
VEĆA
Ovisno o modelu i karakteristikama, cijene e-bicikala variraju od oko 5 000 kn, a neki modeli prelaze cijenu od 45 000 kuna.