Bečki odrezak

Bečki odrezak

Cordon bleu

Cordon bleu

50% 50%
30 Glasova
59 Glasova

Bečki ili švicarski odrezak?

Uspoređujemo dva popularna oblika pripreme odrezaka. Koji je tebi draži? Klikom daj glas svom omiljenom odresku!

POVIJEST

U 15. i 16. stoljeću kuhari su plemstvu običavali servirati probrane komade mesa urešene tankim listićima zlata, pa su kuhari izumili metodu paniranja kao jeftinu zamjenu.
BEČ
ŠVICARSKA
Cordon bleu prevedeno sa francuskog znači plava vrpca, ali jelo je nastalo u Švicarskoj oko 1940. godine. Prvi puta se spominje u kuharici iz 1949. godine.

KARAKTERISTIKE

Bečki odezak ili šnicla je pohani komad mesa bez kosti, tanko odrezan i obložen zlatnožutim slojem od krušnih mrvica i jaja.
POHANO MESO
POHANO MESO SA SIROM
Cordon bleu je pohano jelo u kojem je sir omotan mesom i obložen hrskavim slojem od krušnih mrvica. Nastao je od bečkog odreska.

SVJETSKA POPULARNOST

Bečki odrezak popularan je diljem svijeta u raznim varijacijama. U restorane je dospio samim početkom 20. stoljeća, kao već popularno jelo.
OD 1900:
OD 1940.
Cordon bleu je jelo popularno diljem svijeta. Od 1940-ih i 1950-ih se spominje u brojnim kuharicama raznih zemalja.

VARIJACIJE

Najcjenjeniji je onaj izrađen od teletine, ali može biti i od janjetine, piletine, govedine, puretine ili svinjetine. Uvijek je obložen prepoznatljivim ruhom zlatnožutih krušnih mrvica.
MANJE
VIŠE
Ovo jelo može se pripremiti od teletine, svinjetine, piletine ili puretine. Postoje varijacije u kojima se u cordon bleu stavlja i šunka ili slanina uz sir.

PRIPREMA

Za bečki odrezak od teletine, potrebna je teletina od buta, jaja, glatko brašno, krušne mrvice i masnoća za prženje. Odreske treba uvaljati u brašno, jaja i krušne mrvice te zatim pohati.
POHANJE
POHANJE ILI PRŽENJE
Postoje različiti načini pripreme koji ovise i o tome kakvo se meso koristi. Osim navedenog umatanja sira u meso, moguće je dodati slaninu ili šunku izvana ili uz sir unutra. Može se duboko pržiti ili pohati na tavi.

POSLUŽIVANJE

Posluživanje se razlikuje. Može se poslužiti u vlastitom soku od pečenja ili se mogu na odreske posložiti kriške limuna s filetom slane srdele i zrnom kapara te razne druge priloge.
VARIRA
VARIRA
Uz Cordon bleu mogu se poslužiti razni prilozi, najčešće su to prženi krumpirići i zelena salata ili neka druga lisnata salata.

CIJENA

U restoranima i pizzerijama cijene bečkih odrezaka mogu varirati, ali prosječno se kreću između 40 i 50 kuna.
45 KUNA
60 KUNA
Cijene ovog jela mogu varirati u restoranima i pizzerijama, ali su prosječno nešto više od cijena bečkog odreska i iznose oko 60 knuna.