Automatska autopraonica

Automatska autopraonica

Ručno pranje automobila

Ručno pranje automobila

50% 50%
28 Glasova
53 Glasova

Automatsko ili ručno pranje?

Pranje automobila u automatskoj autopraonici ili ručno pranje? Nudimo činjenice, ti odaberi. Glasaj klikom i podjeli svoje mišljenje sa svima!

METODE

Postoje različite vrste automatskih praonica, pa tako postoji pranje pomoću četki, pranje visokim pritiskom, parom i pranje bez vode, odnosno kemijsko.
RAZNE
RUČNO
Ručno se automobil može prati na vlastitom prilazu, u samoposlužnim autopraonicama ili autopraonicama u kojima osoblje ručno pere automobil.

PROCES ČIŠĆENJA

Današnji lakovi vozila otporni su toliko da se vozilo u normalnim slučajevima može bez problema prati u automatskim autopraonicama i nije potrebno poduzimati nikakve posebne mjere.
VARIRA
VODA I SPUŽVA
Kod ručnog pranja nečistoću treba natopiti s dovoljno vode i što bolje isprati, a kod tvrdokornih onečišćenja koristiti autošampon. Vozilo blagim pritiskom čistiti s mekom spužvom od krova prema dolje.

SREDSTVA ZA PRANJE

Automatske autopraonice koriste razna sredstva za čišćenje, od vode pod pritiskom i pare do posebnih pjena i kemikalija.
VODA, PJENA, KEMIKALIJE
VODA ILI AUTO- ŠAMPON
Automobil treba prati samo vodom, ukoliko, zbog tvrdokornih nećistoća nije potrebno koristiti autošampon. Nije preporučljivo koristiti deterdžent za posuđe jer je previše agresivan za lak.

PREDNOSTI

Prednosti automatskih autopraonica su manja potrošnja vode, jednostavnije i kvalitetnije nanošenje sredstva za čišćenje, podno pranje i konzerviranje te sušenje ventiliranim zrakom.
VRIJEME
NOVAC
Kod ručnog pranja veća je potrošnja vode, osim ako se odrađuje u samoposlužnoj autopraonici, duže traje i zahtjevnije je te zimi nije moguće automobil osušiti nakon pranja.

VRIJEME

Kratko vrijeme pranja najveća je prednost automatskih autoparaonica te su 80% europskih upravo ovakve.
KRAĆE
DUŽE
Vrijeme potrebno za kvalitetno pranje automobila je puno duže od onoga u automatskoj autopraonici.

CIJENA

Cijena pranja automobila u automatskoj autopraonici ovisi o tome što čišćenje uključuje. Vanjsko pranje najčešće košta od 30 do 40 kuna.
VARIRA
VARIRA
Cijena ručnog pranja može se jako razlikovati ovisno o tome gdje i kako se automobil pere. Primjerice, u samoposlužnoj autopraonici, automobil se može oprati za 10 do 15 kuna.

EKOLOŠKA PRIHVATLJIVOST

Suvremene autopraonice pročišćavaju otpadne vode ili ih čak koriste više puta kako one ne bi zagadili tlo i podzemne vode. Ovisno o tipu autopraonice, ekološka prihvatljivost varira.
VISOKA
VARIRA
Ručno pranje na autoprilazu je ekološki neprihvatljivo ukoliko se koristi autošampon, dok je ručno pranje u kvalitetno opremljenoj autopraonici prihvatljivo zbog sustava pročišćavanja.